Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Pandemi Sonrası Yeni Durum İnsanı: İnsan 2.0

1. En büyük siyasal sonuç; ülkelerin küresel ve yerel tüm politikaları, emelleri ve açık gündemleri, gelecek beklentileri, eko-politik hedefleri, daha önce hiç yaşanmamış tarzda meydan okumayla eve hapsedilmiş bir siyasi ajandaya büründü.

2. En önemli post-modern sonuç; 400 senelik Aydınlanma temelli tüm seküler akımların aptalca, gülünç ve işe yaramaz bir çöplük haline gelmesi.

3. En büyük teolojik sonuç; dinlerin normatif, dışlayıcı, ikrar ve ikna edici tüm yapı ve söylemleri bir eve sığdırıldı buna bağlı olarak tapınaklar, dini cemaat ve topluluk algıları, kült ve sağaltıcı sosyolojik metafizik söylem ve dualar “fiziksel maddi duyurulara” dönüştü.

4. En büyük psikolojik sonuç; İnsanlar, var olmayı , canlı olmayı unutup yok olmaya odaklandı; böylece en negatif haliyle ölüm, acı, hastalık, korku ve endişenin ruhsal tonlarını hiç bir zaman olamayacak kadar yakın hissetmeye başladı..

5. En büyük kognitif sonuç; insanın ihmal ettikleriyle yüzleşmesi , bıraktıklarına sarılması, terk ettiklerine geri dönmesi, kaçtıklarına doğru koşması, unuttuklarını hatırlaması, üstünkörü söylediklerini sürekli tekrarlaması, aklına gelmeyenleri , kalbine yerleştirilmesidir.

6. En büyük eskatolojik sonuç; dünyanın sonu, kıyamet, hesap verme, ceza ve teskinlik ve ferahlama arayışı gibi kavramlara yavaş yavaş kendini hazırlamaya başlaması..
7. İslam açısından en önemli avantaj: Bu sonucları Kur’an’ın Mekki surelerinde dile getirdiği ayetlerle kimilerine göre kötümser veya kıyamet öncesi durumları anlatan ilahi ihtarları benliğinde sindirebilen ve insanlığa ulaştırabilen Müslümanlar, dini fenomenlerin etkisinin azaldığı, insanın kendinden kaçışını hızlandırdığı mikro insana dönüştüğü yeni cağda hiç bir dinin asla yakalayamayacağı ama aslında” İslam’a dönmek” demek olan İnsan 2.0 ile yüz yüzedir.
Prof. Dr. Mustafa ALICI

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir