Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Maske Meselesi

Korona ile ilgili yazmaya başlamışken bunu da yazayım bari. Maske konusunda bir sabırsızlık gözlüyorum. Yerli yersiz eleştiri de oluyor. Halbuki insanlar biraz daha sabırlı olsa, taşlar yerine oturacak. Geçen iyi bildiğim (hala da o görüşümü değiştirmiş değilim) bir arkadaşım önce kodu gelmedi diye feveran etti. Ertesi gün de kodun geldiğini söyleyip eczane eczane dolaşıp bulamadığından yakındı.
Mutlaka bir takım terslikler, aksamalar oluyordur. Milyonlarca insana milyarlarca ücretsiz maske dağıtım işini organize etmek o kadar kolay değildir. Bas düğmeye ertesi gün herkes maskesini alsın olmuyor işte.

Bazıları bizim sabırsızlık katsayımızla oynayarak bir karmaşa ve kargaşa ortamı yaratıp bu sineğin kanadından da yağ çıkarmak istiyor. Bunu bilelim de doğru ve iyi bir iş yapmaya çalışanların üzerine anlamsız bir sabırsızlıkla gidip bu tür virüslerin ekmeğine yağ sürmeyelim.

Bir kere muhalefet çevreleri özellikle baltalıyor. Muhalif eczacılar aldıkları maskeyi vermiyor, ya da gidip almıyor, maske kalmayınca zamanında siparişini vermiyor, hatta hiç vermiyor. Sonra da bunun suçunu ‘merkezi iktidara’ yıkmak için yaygarayı koparıyor. Tabi koro da buna eşlik ediyor.
Asıl döndürülmek istenen dolap, büyük dolap. Cumhurbaşkanı durup dururken ‘maske satışı yasak’ demedi. Durumu anlamamış olanlar ‘böyle şey olur mu, serbest piyasa, madem bedava maske zamanında gelmiyor basarım paramı alırım’ gibisinden cahil cahil akıllar yürütüyor, akıllar veriyor.
Maliyeti 50 krş (belki daha az) olan bu maskeleri 5 liraya alıyordunuz öyle değil mi?
Cumhurbaşkanı ‘satmak yasak’ diye raconu kesmeseydi şimdi belki de 20 liraya alıyordunuz. Ve de ‘nerde bu devlet, nerde bu insanlar’ diye ağlaşıp sızlaşıyordunuz. Hatta kaç para olursa olsun almaya razı olacaktınız karaborsa olacaktı.
Cumhurbaşkanı kimlerin kimlerin oyununu bozdu. Şimdi onlar kıvrım kıvrım kıvranıyor; bu iş bozulsa da bize vatandaşı soyma kapısı yeniden açılsa diye seni beni kışkırtıyor. Bunların içinde devletin dağıtacağı bedava maskelere el koyup onları da vatandaşa bedeli mukabilinde satma hesapları yapanları da var. Birazcık işimiz aksayınca hemen vır vır edeceğimize sabırlı olmayı deneyelim. Geliyor işte bedava maskeler. Kısa bir süre sonra iyice düzene de girer. Böyle yapıp da hem devletin işinin bozulmasına hem de kendimizin zarar görmesine sebep olmayalım.
Firuz Türker

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir