Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Nisan 16, 2024

Paçoz Muhalefet

Neden paçoz? Çok kalitesiz de ondan. İmamoğlu gelecekte Cumhurbaşkanı olacak ya; şimdiden ısınma turlarında. Kanal İstanbul’a muhalefet bayrağı açtı. Ne var bunda muhalefet edemez mi? Elbette eder. Mesele muhalefet etmesinde değil, paçoz muhalefet yapmasında.

Kendisini dinledim; Kanal İstanbul’un yapılmaması için belki on tane sebep saydı. Hani Amasya’nın bardağı misali. Bunların üstüne de dedi ki; ‘bunları bilim adamları da belirtiyor’. Ama isim vermedi. İşte paçozluk burda. Diyeceksin ki filan falanın elinde şöyle bir çalışma var, işte raporlar. Bunu demez somut konuşmazsan paçoz muhalefet yapmış olursun. Çünkü kanal İstanbul’un fizibilite çalışmaları tamamlandı, İmamoğlu’nun saydığı on sebebin üstüne belki bir yirmi gerekçe de araştırıldı, mahsurlar ve nasıl giderilecekleri tespit edildi ve de proje, ihale aşamasına geldi.

Ben paçozluğu kalitesizlik olarak tanımladım ama, paçozluğun bile kalitesizliğinin bu kadar düşük olacağını da hesaba katmadım. Yani paçozun da paçozu var. Öyle olunca insanın aklına kaçınılmaz olarak bayram değil tekerlemesi geliyor. İmamoğlu batı başkentlerinde gezerek İstanbul’u 200 milyon euronun üzerinde kredilendirirken (yani borçlandırırken) sakın bu konunun da muhabbeti olmuş olmasın. Yani Kanal İstanbul’un nasıl bir fecaat proje olduğu kulağına fısıldanmış olmasın. Alacağı bu kredilerin ziyan olacağı konuşulmuş olmasın. İşte bu noktada paçozluğun yerini başka bir kelime alır.

Gelelim bunun genel başkanına. Kulaklarıma inanamadım; ‘yeni bir anayasa’ dedi. Vallahi dedi, billahi dedi. Yani uyan da balığa gidelim. Bundan bir kaç sene önce iktidar partisinin aşırı hoşgörülü yaklaşımıyla böyle bir çalışma yapılmamış mıydı? Bir seneyi aşkın bir süre parlamentoda olan bütün partilerin katılımıyla bir çalışma yürütülmemiş miydi? Sonucunda hani şu moda deyimle birileri masayı devirmemiş miydi? Masa devrilirken hiç olmazsa kırılmamışları toplayalım diye Erdoğan, bari anlaştığımız maddeleri geçirelim diye teklif etmemiş miydi? Bu çağrısına da başta CHP olmak üzere karşısındakiler kapı duvar olmamış mıydı?

Al işte bir başka paçozluk örneği diyeceksiniz ama öyle değil. Öyle bir paçozluğun paçozluğu var ki gülüp geçilecek gibi değil. Kılıçdaroğlu bu anayasanın içine eski siyasi sistemi koyup, cumhurbaşkanlığı sistemini iptal etmek istiyor. O zaman burada da paçozluğun yerine başka bir kelime koymak gerekiyor. Kurnazlık mı desem, cinlik mi desem, yoksa bir yerlerden bunların düğmelerine basıldı mı desem.
Firuz Türker

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir