Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

CHP’de doğum var

CHP, 9 Eylül 1923’te kurulduğunda adı Cumhuriyet Halk Fırkası idi. Sonra CHP adını aldı. Cumhuriyet Tarihi boyunca çok ilginç bir seyir izledi. Doğum üzerine doğum yaptı.

İlk doğum 1924’te gerçekleşti. CHP’den ayrılanlar Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nı kurdular.

1945’te Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü CHP’den ayrıldılar. Partiden ihraç edilenlerle birlikte Türk Siyasi Hayatına Demokrat Parti’yi kazandırdılar.

Ekim 1966’da, CHP’nin 18. Kurultayı’nın ardından bir doğum daha oldu. Partinin Kemalizm’den saptığını iddia eden Turhan Feyzioğlu liderliğindeki 47 parlamenter Güven Partisi’ni kurdu.

Bülent Ecevit, 1972 Mayıs Kurultayı’nda İnönü’yü Genel Başkanlıktan indirdi. Bunun üzerine Kemal Satır öncülüğünde 58 milletvekili ve senatör CHP’den ayrılıp Cumhuriyetçi Parti adı altında birleşti.

CHP2020’de kurultaya gidiyor.

Göstergeler, tarihin tekerrür edeceğini ve yeni bir doğumun ortaya çıkacağını gösteriyor. Ancak bu defa ikiz doğum da olabilir.

***

Kemal Kılıçdaroğlu, göreve geldiği 2010’dan itibaren CHP’de ciddi değişimler gerçekleştirdi. Partinin pek çok hassasiyeti törpülendi. Ulusalcı kesim parça parça dışarı itildi.

Kemal Bey, Mart ya da 2010 Nisan’ında gerçekleşecek Büyük Kurultay’da ulusalcı kesime son darbeyi vuracak. HDP ve aşırı sol unsurların CHP’ye eklemlenmesinin yolu tamamen açılacak.

10 Aralık Hareketi’nin sözcüsü Oğuz Kaan Salıcı bu amaçla CHP örgütlerinin başına getirildi. Yıllar önce “CHP ile olmuyor, CHP kapatılmalı ve vakfa dönüşmeli” diyen Salıcı, şimdi örgütleri dönüştürmeye çalışıyor. Yeni plan, CHP’deki ulusal hassasiyetlerin tamamen törpülenmesi ve yüzde 7-7,5’lara takılan HDP’nin eklemlenmesiyle yola devam edilmesi.

Ulusalcı kesim de durumun farkında. Muharrem İnce durup dururken “Bana selam verenleri bile partiden uzaklaştırıyorlar” açıklamasını yapmadı!

Şimdi son bir çırpınışla direnecek. Yarın yurt çapında başlayacak mahalli delege seçimlerinde şansını bir defa daha deneyecek.

İzmir’de savaş başladı.

Ankara’da Önder Sav ve Yılmaz Ateş, Kılıçdaroğlu’na karşı çalışmaları sürdürüyor.

İstanbul’da da eski İl Başkanı Cemal Canpolat direnişi organize ediyor. İmamoğlu-Kaftancıoğlu kavgası da yolda.

Ancak pek şansları yok. Kılıçdaroğlu öyle ya da böyle hepsine öldürücü darbeyi vuracak. CHP’de kendi açısından dikensiz bir gül bahçesi oluşturacak. 2010’da başlatılan Yeni CHP projesi nihayete erecek.

CHP’deki muhalifler ve ulusalcıların önünde ise iki yol kalacak: Ya siyaseti bırakıp bir kenara çekilecekler ya da yeni bir oluşum içinde mücadeleyi sürdürecekler.

Bu arada, İstanbul’da gizli bir toplantı gerçekleştirildi. Mustafa Sarıgül’ün DSP’ye Genel Başkan yapılması kararlaştırıldı. Sarıgül de bu amaçla daha önce liderliğini yaptığı Yeni Değişim Hareketi’nin bütün il başkanlarına “DSP’ye katılma çağrısı” yaptı. Bu fotoğraf içinde Kurultay’da hezimete uğraması kaçınılmaz olan ulusalcı kanat için “yol ayrımında” denilebilir. Ya DSP’ye katılıp orada siyaset yapacaklar; ya da yeni bir oluşumun içinde bir araya gelecekler.

O yüzden “ikiz doğum olabilir” diyorum!

Emin Pazarcı/Akşam

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir