Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 19, 2024

CHP’nin karanlık ilişkileri

Şimdi size bilinmeyenleri anlatmaya, unutulanları hatırlatmaya çalışacağım. Bunların ışığında kararı siz verin istiyorum.

CHP ve İyi Parti’nin, IMF yetkilileri ile kapalı kapılar ardında yaptığı görüşme tartışılıyor. “Gizliydi” diyenler de, konuya “Ne var bunda” bakışıyla yaklaşanlar da var. Aslında görüşülmesinde bir sıkıntı yok. Problem, kimseye haber verilmeden, kameralardan kaçılarak, ayrı ayrı kapılardan girilerek bir araya gelinmesinde.

Neden buna ihtiyaç duyuldu?

Sorunun cevabı, görüşmeyi yapan isimlerde saklı: Biri İyi Partili Durmuş Yılmaz, diğeri CHP Sözcüsü Faik Öztrak. Geçmişlerine bakınca çok daha iyi anlaşılacak bu mesele.

Öztrak, Dünya Bankası ve IMF eksenindeki Kemal Derviş’in ekibindendir. Bir Derviş tecrübesi var bizim önümüzde. Ecevit vasıtası ile Türkiye’ye monte edildi. Bize değil, dışarıya bağlı olarak çalıştı. O günlerde yaşananları unuttuk herhalde. Üçlü koalisyon döneminde Liderler Zirveleri yapılır, Derviş de bazen o toplantılara katılırdı. Arada dışarı çıkar, ABD ile telefon görüşmeleri yapıp, tekrar içeri girerdi.

Üçlü koalisyon, bu yüzden defalarca çatırdadı. MHP Lideri Devlet Bahçeli, yaptığı açıklamalarda “Derviş garabetini” kamuoyu ile de paylaştı. Hatta, Kemal Derviş’in telefonlarını günlerce kapattığı ve kendisine Başbakan dahil kimsenin ulaşamadığı dönemler oldu.

İşte Faik Öztrak, o dönemin Hazine MüsteşarıdırKemal Derviş’in kendisinden sonrası için referansta bulunduğu isimdir.

Bu bilgilerin ışığında IMF ile yapılan o görüşme daha iyi tahlil edilebilir sanıyorum!

***

Baykal’a yapılan kaset operasyonunun ardından Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı olmuştu. Türkiye seçime gidiyordu.

O günlerde çok ilginç bir görüşme gerçekleşti. Bugün Ağrı Belediye Başkanı olan Savcı Sayan ile CHP’nin eski Genel Sekreteri Önder Sav gibi pek çok isim biliyor bunu.

Coca Cola’nın o dönemdeki CEO’su Muhtar Kent, Kemal Kılıçdaroğlu’na destek için harekete geçti. Doğan Holding’in eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Başbakanlık Eski Müsteşarı Birkan Erdal tarafından, CHP eski Milletvekili Şahin Mengü’ye bir teklif yapıldı…

“Muhtar Bey, Kemal Bey’e yardımcı olmak istiyor. Kemal Bey için ne yapabilirim, diye soruyor?” ifadesi kullanıldı:

-Kemal Bey isterse Muhtar Bey özel bir hat alsın, oradan görüşülsün.

Mengü, rahatsız oldu bu tekliften. Çünkü, Coca Cola demek ABD demekti! Faik Öztrak’a devretti konuyu, Kılıçdaroğlu’nu haberdar etti, Baykal’ı da bilgilendirdi.

Birkan Erdal’a bakılırsa, sonra bu irtibat sağlandı. Çünkü, Erdal bizzat bana “Benden Kılıçdaroğlu’nu tebrik etmek için bir telefon numarası istendi, onu sordum, onu verdim ben” dedi.

Sadece tebrik için özel bir hat ve numara! İnandırıcı mı sizce?

İşte bu ilişki, Faik Öztrak üzerinden sağlandı. Geçmişte sordum defalarca bu özel hat üzerinden ne görüşüldüğünü. Ama herhangi bir cevap gelmedi. Bugün de aynı durumdayız. “IMF heyeti ile ne görüşüldü?” sorusuna tatmin edici bir cevap alamayacağız.

Bir CHP ve Faik Öztrak klasiği yaşıyoruz çünkü…

Sürekli olarak “şeffaflıktan” bahseden CHP’nin üzerine düşen o kadar çok karanlık var ki!

Emin Pazarcı/Akşam

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir