Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Oyalanmıyor, Kazanıyoruz

Çok önemli bir tespit gibi tekrarlayıp duruyorlar. “Amerika, Türkiye’yi oyalamak istiyor” diyorlar. Görmeyen mi var bunu? Daha fazlasını söyleyeyim: ABD, sadece oyalamıyor; Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonunu engellemek de istiyor.

Ama ortada bir gerçek de var ki, Amerika, Türkiye’yi oyaladığını sansa da biz kazanmaya devam ediyoruz.

Kazanımlarımızı tek tek sıralayalım isterseniz:

Güvenli Bölge’nin derinliği konusunda anlaşamadık. Ancak, kaç kilometre olursa olsun bir güvenli bölge oluşacak. Türk askeri de gidip oraya oturacak. Hem de tek mermi atmadan, herhangi bir zayiat vermeden. Türkiye’ye şehit haberleri gelmeyecek.

Şimdiden Türk Silahlı Kuvvetleri’ninSuriye içlerinde 10 yerde askeri üs kuracağından bahsediliyor. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonları ile elde ettiğimiz kazanımlara yenileri eklenecek. Bölgedeki PKK-YPG terör oluşumları geri çekilecek.

Küçümsenecek, basite alınacak bir gelişme mi bu?

Üstelik biz tezlerimizden vaz geçmiş, güvenli bölgenin derinliği konusunda ABD’ye teslim olmuş değiliz. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bunu net bir dille ortaya koydu. Tezlerimizi savunmaya, bastırmaya devam edeceğiz. Bölgedeki gücümüzün gölgesini sürekli olarak müzakere masasına yansıtmayı sürdüreceğiz.

Ayrıca, çok önemli bir gelişme daha var…

Anlaşma yapıldı; ABD, Suriye’de kontrolü altında bulunan hava sahasını Türkiye’ye açtı. İnsansız hava araçlarımız, terör yapılanmalarının üzerinde uçmaya başladı. Ne yaptıklarını, nerelerde ne şekilde yuvalandıklarını adım adım takip ediyoruz. Bölgedeki etkinliğimiz ve istihbarat gücümüz daha da arttı.

Bu, hafife alınacak bir kazanım mı?

Bizim Suriye ile 911 kilometrelik bir sınırımız var. Ülkemizde de 3,5 milyon civarında Suriyelisığınmacı ağırlıyoruz. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarının ardından oluşturduğumuz güvenli bölgelere 300 binden fazlası geri döndü. Sayı ne kadar olur, şimdiden belli değil. Ancak, ABD ile yapılan anlaşma bazı bölgeleri rahatlatacak. Bir miktar Suriyeli sığınmacı daha ülkelerine geri dönecek.

Önemli değil mi bu?

***

En önemlisi, Türkiye’nin operasyon ihtimali halen masada duruyor. Biz Amerikalılara “Tamam, anlaştık, bu iş bitti” diye bir taahhütte bulunmadık. Tam tersini söylüyoruz. Artık bıçağın kemiğe dayandığından bahsediyoruz.

Askerimiz orada. Yaptığımız yığınağı da geri çekmedik. Hazırız operasyona. Üstelik, bir operasyon olacaksa, ABD ile yapılan anlaşmanın sağladığı avantajla en az 4-5 kilometre daha içeriden başlatabileceğiz.

Amerika dahil, herkes kararlı olduğumuzu ve blöf yapmadığımızı görüyor. İngiliz The Times, birkaç gün önce aynen şunu yazdı:

“Yoğun diplomasi Türkiye’nin harekât planını geciktirdi. Ama uzun sürmez. Türkiye’nin operasyonu başlar.”

Doğru, ABD ayak sürerse başlar. Hem de yapılan anlaşmanın sağladığı kazınım ve avantajlarla başlar! ABD, istediği kadar oyalamaya çalışsın. Biz ilk günden beri hep ileri adımlar atıyoruz. Güvenli Bölge konusunda sağlanan mutabakat da bu adımlardan biridir. Oyalanmıyor Türkiye, yaptığı akıllı hamlelerle adım adım ilerliyor…

Emin Pazarcı/Akşam

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir