Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Munzur Vadisine Yeni Düzenleme

Üç sene kadar Elazığ’da kaldım. O yıllar hala daha 12 Eylülün etkisinin sürdüğü yıllardı. PKK Terörü henüz bu kadar almış yürümemişti. Munzur’u çok methettiler. Harika alabalıklar varmış, cennet gibi bir yermiş. Gidip görmeyi de o kadar istememe rağmen kısmet olmadı.
Şimdi hükümet karar almış. Munzur’a yatırım yapacaklarmış. 8 Milyonluk yatırım yapılacak. Munzur’un bir turizm cennetine dönüştürülmesi planlanıyor. Planın simülasyonunu gördüm. Muhteşem. Eğer hayata geçirilebilirse Munzur hem dünya çapında tanınan bir yer olacak, hem de yöre halkı içim iş aş anlamına geliyor.
Yıllardır hep konuşulur. Terör savaşarak bitirilemez diye. Ya ne olacak? Oraya yatırımlar yapılmalı,bölge kalkınmalı, bir yüzyıl ihmal edilmiş (ki bunda Türkiye’nin bağrında kanayan bir yara kalsın diye emperyalizmin parmağı olduğunu düşünürüm), yöre halkı insanca yaşama şartlarına kavuşmalı diye.
Tabi sadece ihmal değil. Devlet bu konuyu AK partiden önce de gündemine aldı. Ama oraya yatırım için giden şirketlerin iş makineleri, şantiye tesisleri PKK tarafından yakıldı. İşçileri, mühendisleri kaçırıldı öldürüldü. PKK da biliyordu bölge kalkınırsa teröre eleman devşiremez.. Daha doğrusu bugün açıklıkla ortaya çıktığı gibi onu yaşatan ve yönlendirenler de biliyordu. Ve buna göre hareket ettiler. Adamlar, ‘baraj yapılıyor’ diye çatışmasızlığı ve çözüm sürecini bozdular.Bunu yapmasalardı şimdiye kadar ne kadar yol alınmıştı. Yakıp yıktıkları, çukurlar açıp bombalı tuzaklar kurdukları Sur’da ve diğer yerlerde verdikleri zararı telafi etmek için harcanan emek ve para daha fazla işler yapmak için harcanırdı.
Ne zaman ki terörün beli kırıldı, şimdi bu planları yapmak ve uygulamak imkanı doğdu. Kürtlerin bundan ne zararı var? Tam tersine hem onların hem de kendi ülkeleri olarak benimsedikleri sürece Türkiye’nin de yararı var. Her yöresiyle kalkınmış bir Türkiye, aynı zamanda müreffeh bir Türkiye demektir. Çoğumuzun gençlik hayali bu değil miydi?
Şimdi bir yanda bu işler yapılırken diğer yanda birileri ‘ellerinde kağıt kalem yoktu’ ile meşgul. Birbirleriyle ‘bunları mecliste yasaklayalım’ ve de ‘biz olmasak, nah kazanırdınız, bak şimdi hiç olmazsa kapının dibine sığıştınız’ atışmaları yapıyorlar.
Onların gündeminde Türkiye yok…
Firuz Türker

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir