Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Kamışlı’daki PKK İstihbarat Merkezi ‘Nevanda Legerine Politik’ Havaya Uçuruldu!

Suriye’de iç karışıklık başladığında 2012 Aralık ayında bir grup Suriyeli Kürt, silahlı propaganda örgütlerinin yanı sıra askeri, siyasi, ekonomik ve toplumsal alanlarda strateji belirleme geliştirme ve uygulama amaçlı Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) kurulmasını kararlaştırdı.

Daha sonra Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) planlamalarını, alt yapı çalışmalarını tamamladı.

NRLSKuzey Suriye Demokratik Federalizm Örgütleme KonseyiMSDTEVDEM ve Demokratik Özerklik Yönetimi üyelerinin yer aldığı bir gözlem komitesi oluşturdu.  Komiteye bağlı alt komitelerin iş bölümü ve görevlerine dair çok sayıda toplantı gerçekleştirdi.

Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin PKK/PYD çatısı altında bir istihbarat servisi oluşturduğu çok sonradan anlaşıldı. Türk İstihbarat birimlerinin raporlarında ele alınan bu karşı istihbarat yapılanmasının ismi 2016’da Emniyet Genel Müdürlüğü’nün illere gönderdiği genelgeyle duyuldu.

Ancak Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin başlattığı çalışmayla oluşturulan bu yeni yapılanmayı Türk Kamuoyu 2016’da öğrendi.

PKK/KCK 2016’da, Nevanda Legerine Politik-Politik Araştırmaları Merkezi (NLP) adıyla istihbarat birimi kurdu… 

Bölücü terör örgütü PKK/KCK 2016’da, Nevanda Legerine Politik-Politik Araştırmaları Merkezi (NLP) adıyla istihbarat birimi kurdu.

Burada görevlendirdiği teröristleri Kuzey Irak’taki örgüt kamplarında istihbarat, bomba eğitimi, silahlı eylem, pusu, hendek ve halk ayaklanması gibi konularda eğitti.

Daha sonra bu teröristler Türkiye’de olası terör eylemleri öncesi istihbarat sağladı,kamu-kurum ve kuruluşlar ile askeri ve güvenlik birimleriyle ilgili istihbari bilgiler topladı.

Özellikle şehirlere yerleştirilen bu teröristler, terör örgütüne bilgi akışı sağladı.

Birim, PKK’nın şehirlerdeki terör eylemlerini yapan TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) koluna, özellikle yaz aylarında yapılacak saldırılar konusunda bilgi sağlamak amacıyla kurulmuştu.

PKK/PYD İstihbarat Merkezi neden Haseke/Kamışlı’da kuruldu?

1978’de gittiği Suriye’den 19 yıl boyunca terör örgütünü yöneten PKK lideriAbdullah Öcalan’a Suriye Devlet Başkanı Hafız Esed ilk kamp merkezi olarakHaseke ili Kamışlı bölgesini tahsis etmişti.

Haseke/Kamışlı bir süre bu terör yapılanmasının merkezi oldu.

Ancak bu kampın handikapı Türkiye sınırına yakın olmasıydı. Kürt nüfusu ve sınır geçişlerindeki kolaylık nedeniyle tercih edilen Haseke’nin, PKK merkezi olmasından bir süre sonra vaz geçildi.

Sebep?

Saklanma ve eğitim amaçlı kamp faaliyetlerinin Türkiye’den rahat izlenebilirliği gerekçesi ileri sürülmüştü. Hafız Esad’ın talimatıyla Suriye gizli servisi ElMuhaberat’ın himayesine bırakılan terör örgütünün Haseke’den sonra eğitim ve yönetim merkezi Lazkiye-Bayır-Bucak bölgesiydi.

ABD Üsleri de bu bölgede kuruldu…

ABD, 23 bin kilometre yüzölçümüne sahip Haseke’de 5 ayrı askeri üs kurdu. PKK ve diğer terör örgütlerinin eğitim ve lojistik ihtiyaçları bu askeri üslerden karşılanıyor.

Türkiye sınırına 70 kilometre uzaklıktaki Haseke ili, PKK ve ESED güçlerinin kontrolünde. Haseke kırsalının yüzde 95’ini PKK denetim altında bulunduruyor.

PKK/PYD talebiyle Türkiye’nin sınırdan askeri müdahalesini önlemek için özel seçilen noktalara inşa edilen ABD Askeri Üsleri’nde, Kuvvet-i Senadid, 99. Tugay, Suvvar Rakka, Cundul Harameyn ve Burkan el Fırat gibi birçok terör unsuru eğitim gördü.

PKK terör örgütünün Elder Halil, Şahin Cilo ve Bahoz Erdal gibi elebaşları da yine bu dönem zarfında Haseke-ABD üslerinde gizlendi, örgütü buradan yönlendirdi.Obama yönetiminin temsilcisi Brett McGurk da tüm faaliyetlerini Haseke merkezli yürütmüştü.

PKK’yı kamufle amaçlı kurulan SDGBurkan El Fırat gibi paravan terör oluşumlarının kuruluşu ve ilanı da yine Haseke’de planlandı.

Fransa İstihbaratı, Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi’ne nüfuz etti…

Suriye kuzeyinde başta ABD’de olmak üzere, Fransaİngiltere ve Almanya’nın askerî güçleri mevcut. ABD’nin bölgedeki diplomat, sayısı asker sayısına ters orantılı artıyor. Amerikalı generaller, PKK/YPG’lilerle poz veriyor el sıkışıyor.

Fransa öncü rolde. PKK/YPG’nin yakaladığı Fransız IŞİD’lilerin PYD bölgesindeki mahkemelerde yargılanmasını kabul ettiğini açıklayarak bir devletin varlığının en temel unsuru olan PKK/PYD yargısını, dolayısıyla devlet uygulamasını tanımıştı.

Fransızlar, PKK/PYD ile irtibatlarını ‘Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi’üzerinden sağlıyor. Fransa, zaman zaman bu merkez aracığıyla sözde sosyal içerikli projeler hazırlatıyor,  paneller düzenletiyor.

Hatta geçen yıl; Mısır, Irak ve Kolombiya’dan gelen akademisyenler ve siyasilerin yanı sıra Fransa’nın eski Dışişleri Bakanı Kouchner, stratejik araştırmacı Jirar Şalyan’ı kapsayan heyet, Suriye’nin kuzeydoğusunda Kamışlı kentinde ‘özerk’ yönetime bağlı dış ilişkiler kurulu karargâhında bir araya gelmişti.

Heyet, Amuda’da Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin himayesinde yapılacak “Afrin’de etnik temizlik ve demografik değişiklik” uluslararası foruma katılmak içinKamışlı’ya da uğramıştı.

PKK/PYD İstihbarat Merkezi havaya uçtu, ABDli ve Fransız ajanlar göğe yükseldi!..

PKK/PYD, Amerika ve Fransa’nın desteği ile kontrol ettikleri bölgede Kürt olamayan etnik unsurları özellikle Arap aşiretleri istemiyor. Arap nüfusun bölgeden ayrılmalarını sağlamak için başvurulan yöntemlerden birisi de ekili alanların yakılması.

Son 1 ayda Rakka, Deyrizor, Haseke, Kamışlı ve Rasulayn’da  terör örgütünün çıkardığı yangınlarla Arap ailelere ait 54 bin dönüm buğday ekili alan yok oldu.

Afrin’den Kobani ve Cezire’ye kadar çok sayıda arazi yakıldı. Kamışlı’da ise, şimdiye kadar 3 bin hektar ekin arazisi, ateşten nasibini aldı.

Bölge halkının tepkisi gecikmedi.

Suriye‘de Fırat‘ın doğusunda, YPG‘nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG)’karşı Halk Özgürlük Hareketi (Ahrar’ul Şab) adında yeni bir grup kuruldu.

Örgüt, DSG‘nin halka baskı yaptığını ve Arap Aşiretlere baskınlar yaptığını savunarak,DSG‘ye karşı mücadele edeceklerini duyurdu.

Ahrar’ul Şab örgütü ayrıca ilk eylemini de gerçekleştirdi. DSG‘nin kontrolündekiRakka kentinin merkezinde bir askeri araç ateşe verdi.

Asıl saldırı Suriye’nin kuzeyindeki PKK istihbarat merkezini hedef aldı. Bombalı araçla düzenlenen operasyonda Kamışlı’daki PKK istihbarat merkezi havaya uçuruldu.

Olayda onlarca PKK militanı öldü ve yaralandı.

Bombalı saldırıda ölen PKK istihbarat unsurlarının arasında iki komutanın yanı sıraPKKl’ı yetkilerle toplantı gerçekleştiren PKK/PYD istihbaratına teknik destek sağlayanABD’li ve Fransız gizli servis mensuplarının da öldüğü iddia ediliyor.

Bu merkezin hatırası çok.

Havaya uçurulan bu istihbarat merkezinde yapılan görüşmelerde Beşar Esedrejimi, terör örgütü PKK/PYD‘ye ele geçirdiği bölgelerden çıkması karşılığında özerklik vermeyi önermiş, ancak örgüt hâlihazırda işgal ettiği tüm bölge için federasyon statüsü istemişti.

Esed rejimi adına görüşmeye istihbaratın en tepe ismi olarak bilinen Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Memluk katılmıştı.

.

Ömür Çelikdönmez

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir