Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Çarşamba, Nisan 24, 2024

Geçmişte İşbirliği Yaptıkları Zalimlere Lanet Okuyorlar

Değerli arkadaşlar;
Mursi döneminde, gereken Anadolu Ajansı yönetiminde olmam ve gerekse Uluslararası Hukukçular Birliği genel sekreteri olmam nedeniyle, bir kaç Mısıra gittim, değişik kesimlerle arkadaşlarla beraber görüştük. Bu nedenle, Mursi (ihvan ) hareketini de, gelişmeleri de yakından takip ettim. Öncelikle, Mursi, ihvan’ ın çoğunluğunun birinci adayı değildi. ŞATIR’ ın adaylığının kabul edilmemesi neticesinde, Mursi İHVAN hareketinin Cumhurbaşkanı adayı oldu. Daha iktidarının altıncı ayında iken, TAHRİR meydanında binlerce kişinin kamp kurarak MURSİ’ nin iktidardan indirilmesini istediklerine şahit oldum. AYrıca göstericilere 10 Şubat 2013 tarihinde gece saat 02.00′ de, Mısır ölçeğinde lüks deyebileceğimiz tabildot servisini de, arkadaşlarla birlikte, müşahede ettik.
Aslında, Mursi’ nin siyasi rakiplerinin çok dışında olmak üzere, Mursiye iktidarda kalmasına imkan vermeyen ve O’ nu diktatör ve iktidardan indirilmesini sağlayan iki islami kanat var;
1- Selefilerin nur partisi ( herbirinin ortalama sakalı 25-30 santim)
2- İhvani musliminden ayrılıp, yeni parti kuran EBULFUTUH ve arkadaşları.
Bu iki kesim, Mursi iktidarına karşı, askeriyeyi desteklediler. Mursinin düşürülmesi ve “uluslararası islam düşmanı platformların temsilcisi” iddiasını ortaya attılar. Batı yanlısı güçler ile onların temsilcisi durumundaki Askeriye’ye hem çanak tuttular, hem de bunu imani bir sorun yaptılar. Sonuçta zaten % 50,25 ile iktidara gelmiş ( birinci turda ise % 25 aldı) Mursiyi devirdiler ve binlerce müslümanın hapse girmesini sağladılar. Sonra da, destek verdikleri ve koalisyon yaptıkları güçler, onları da hapse attı. Mursi’yi batının oyuncağı ve Mısır’ı şeriattan uzaklaştırmak için getirilmiş proje olduğunu iddia eden kesimlerin, sonradan pişman olduklarını da müşahede ettim. Kendilerine, Abdulhamithan’ ın düşürülmesinde, M. Akif başta olmak üzere çok sayıda zamanın saygın kalem ve yöneticilerinin muhalefet ettiklerini ve sonradan da canını kurtarmak için Türkiye’den kaçtıklarını söylediğimde EBULFUTUH çok sert mukabelede bulundu. Aynı EBULFUTUH, en az 15 kişinin bulunduğu bir ortamda “bu hale gelmesini hiç ister miydik?” diyerek pişmanlığını dile getirdiğini hatırlıyorum. Uluslararası Hukukçular Birliği olarak ziyaretine gittiğimiz diğer arkadaşlar da hatırlıyor.
Peki ne oldu da, Mursi düşürüldü. Batı dünyası, seçim ile işbaşına gelmiş olan ve fakat batı dünyası ile işbirliği yapmayan iktidarları, halk iradesi adını verdikleri (kadife, kuruncu, gül v.b. ) isimlerle yıkma geleneğini sürdürdü. Biz bunu 28 şubat sürecinde yaşamıştık. Bu dönemin çok acı çeken ve sorgusuz sualsiz üniversiteden atılan tüm Türkiye’de 5 kişiden biri olduğum için, elimden geldiği kadarı ile Mısırlılara anlatmaya çalıştıysak ta, zaten kararını vermiş müslüman kardeşlerimiz, kendilerine sunulan batı patentli hareketlere “ALLAH RIZASI İÇİN” katıldılar.
2013 yılının Mayıs-haziran aylarında;
Mursi ekibini, Mısır’da halkoyuyla iktidara gelenleri TAHRİR meydanında,
Tunus’da halkoyu ile iktidara gelmiş iktidarı, TUNUS meydanında,
Türkiye’de halkoyu ile iktidara gelmiş iktidarı, TAKSİM meydanında,
2013 yılının Kasım ayında da; Ukrayna’da halkoyu ile iktidara gelmiş Yanukovych’ in iktidarı, , T….. (şu anda hatırlamadım) meydanında başlayan gösterilerle alaşağı etmek istediler.
Gösteriler,önceleri masum ve barışçıl iken, sonraları çok sert ve işgallere dayandı. Bu tip hareketlerin, her zaman olduğu gibi, kısa bir süre sonunda da, BATI dünyası olduğu açıklığa kavuştu.
Ukraynada toplamda, yüzü bulmayan insan ölürken, Mısır’da yüzlerce ve binlerce müslümanın öldürülmesi süreci başlatıldı. O tarihte, Tunus’da iktidarda bulunan NAHDA hareketi, hemen seçime giderek ve iktidarı barışçıl birşekilde devrederek kurtardı. Türkiye’de ise, sert tedbirlerle, Taksim ve gezi parkı dağıtıldı. Batı dünyası, Türkiye yöneticilerini, zalim ve diktatörlük ile suçladılar. Ama çok daha yumuşak olan Mursi ve ekibi ise hem tecrübesiz, hem de güçsüz idi. Türkiye’nin olanca yardımına ve tenbihatına rağmen ( sırf 500 adet çöp kamyonu ve çok ta maddi destek verilmişti), Mursi yönetimi, halkının arkasında olduğunu iddia ederek, karşı tedbire başvurmadılar ve sonuçta da iktidardan düşürüldüler.
Mursi, hiç bir müslümana eziyet etmedi. Tam aksine, daha hukuki iktidarını fiili iktidarına tahvil etme imkanı bile sunulmadan, iktidardan edildi.
Mursi, bu gün yaşasaydı, muhtemelen yine sözkonusu müslüman kardeşlerimiz, onun iktidarının düşürülmesini itikadi bir sorun olarak görür ve alaşağı edilmesi için ” ALLAH RIZASI İÇİN DİRENME” iddiasıyla elinden geleni yaparlardı.
Şu anda ise, üzüntülerini dile getiriyorlar, geçmişte işbirliği yaptıkları zalimlere lanet okuyorlar.
Bizim de şu anda yaptığımız farklı değil.

M. Refik KORKUSUZ

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir