Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 19, 2024

Son On Günü ve Kadir Gecesi

Ramazanın son on günü içine girmiş bulunmaktayız. Allah’ın rahmet, bereket ve mağfiretinin müminlerin üzerine  sağnak sağnak yağdığı kutlu zaman dilimlerindeyiz.

Efendimiz (S.A.V), “Ramazan; evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtulma ayıdır.” buyuruyor. Bu mübarek bereket ayının sonlarına yaklaşsak da çok özel fırsatlarımız var hele ki son on günde. Bugünlerde af ve mağfiret kapıları sonuna kadar açık…  Manen temizlenmek için bir fırsat niteliğinde bir on gün…

Ramazan ayının son on günü için Peygamber Efendimiz (S.A.V)  “Ramazan’a hürmet eden, Ramazan ayında gayret eden kulların cehennemden azat olma zamanı.” diye ifade ediyor.

Ramazan’ın son on günü mü’min için tam fırsat; bunu çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Kur’an-ı Kerim’de, Fecr Sûresi’nin ikinci ayetinde Ramazan ayının son on gecesi üzerine yemin ediliyor. Eğer Yüce Allah bir şeye yeminle başlıyorsa, onun değerli ve önemli olduğunun ispatıdır.

Efendimiz (S.A.V) son on güne ayrı önem verirdi. Hz. Aişe Validemiz ’in rivayet ettiğine göre Peygamberimiz,

-Ramazanda diğer aylardan daha çok ibadet ederdi.

-Son on günde ise ibadetlerini biraz daha artırır,

-Gecelerini ihya eder,

-Ailesini de geceyi ihya etmeleri için uyandırırdı.

-Mescid-i Nebevide itikâfa girerdi.

-Hayır ve hasenat adına bu günlerde daha cömert olurdu.

-Son on gününü her yönüyle değerlendirirdi.

-Bir de Efendimiz (S.A.V) Hz. Aişe validemize bugünlerde sıkça okumasını tavsiye ettiği duayı hatırlatıyor: Allahümme inneke afüvvün tuhibbü’l-afve fa’fu annî. (Allah’ım! Sen affedicisin, cömertsin. Affetmeyi seversin. Beni de affet.)

Rabbim son on günü Hakkı’yla değerlendiren kullarından eylesin inşallah.

Peki Kadir gecesi ne zamandır? Kadir gecesini Ramazan ayının son 10 gününde mi aramalıyız? Bu konuda Peygamber Efendimiz neler buyurmuştur?

Kadir gecesi ne zaman?

Ashaptan bazıları rüyalarında Kadir gecesinin Ramazan’ın son yedi gecesinde bulunduğunu gördüler. Bunun üzerine Resul-i Ekrem [sav] ,  “ Rüyalarınızın, Kadir gecesinin Ramazanın son yedi gecesinde bulunduğuna ilişkin olduğunu görüyorum. Buna göre Kadir gecesine kavuşmak isteyen, onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!” [Buhari, Teravih namazı, No:2017;, Müslim, Sıyam,No:1169.]

Resul-i Ekrem [sav], Ramazan ayında Kadir gecesinin faziletini elde etmek için araştırıyordu. Bir keresinde Ramazan ayının ilk on gününde itikâfa girmişti. Sonra Ramazan’ın ikinci on gününde aramış ve bu şekilde birkaç kere yapmıştı. Sonunda Kadir gecesinin Ramazan’ın son on gününde aranması konusunda karar kılmış ve son on günde araştırılmasını emretmişti.

Konuyla ilgili olarak Hz. Aişe’den [ra] rivayet edilen bir hadis şöyledir: “Kadir gecesini Ramazan’ın son on gününde arayın.” [Buhari, Teravih namazı, No:2017;, Müslim, Sıyam,No:1169.]

Buhari’nin bir rivayetinde de şöyledir: “Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde arayın.” Bu manada birçok hadis vardır.  Hz. Ebu Bekir [r.a] diyor ki: “Ben Resul-i Ekrem [sav]’den, Kadir gecesinin Ramazan ayının son on günü dışında her hangi bir zamanda araştırılmasına dair bir şey duymadım.       Resul-i Ekrem [sav] şöyle buyurdu: Ebu Zerr [r.a] anlatıyor “İnsanlara Kadir gecesinin ne zaman olduğunu sorardım. Bir gün Resul-i Ekrem [sav]’e dedim ki:  “Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesi Ramazan ayında mı yoksa başka bir ayda mı? O [sav]:

-Ramazan ayındadır, dedi. Ben:

-Kadir gecesi, nebiler hayatta iken olur, onların vefatı ile birlikte kaldırılır mı yoksa kıyamete kadar devam edecek mi?

-Kıyamete kadar devam edecek, cevabını verdi.

-Ramazan’ın hangi gecesinde, dedim. O [sav]:

-Onu ilk on gün ve son on günde arayın, buyurdu.

-Hangi on günde, diye sordum. Resul-i Ekrem [sav]:

-Son on günde. Bundan sonra bana bu konuyla ilgili başka soru sorma, dedi. Sonra Resul-i Ekrem [sav] konuşmaya devam etti. Ben bir boşluk bulup tekrar:

-Ey Allah’ın Resulü! Senin üzerindeki hakkım için söyler misin, son on günün hangisinde, dedim. Bunun üzerine Resul-i Ekrem [sav] bana o kadar sinirlendi ki, o zamana kadar bana hiçbir sohbetimizde öyle sinirlenmemişti. Sonra dedi ki:

-Son yedi günden birinde arayın. Bundan sonra bana daha bu konuyla ilgili soru sorma! ”[ Ahmed b. Hanbeli, Mesnet, 5/171; İbn Hıbban, Sahih,5/274; Hakim, Müstedrek,1/437.

Bu hadise göre Kadir gecesi, Ramazan ayının son yedi gününde olduğu anlaşılıyor.

“Kadir gecesini bu aydan geride kalan bu yedi günden birinde arayın!” [Mecmauz-Zevaid,3/175.]buyurdu. Bu vesileyle;

Kadir gecenizi tebrik ediyor, kurtuluşa  erenlerden olmanızı diliyorum.

Hacı Arıcı

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir