Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Mesele Ağaç Değil

Neredeyse kim özgürlük, demokrasi, insan hakları, uluslararası hukuk derse altından bir çapanoğlu çıkıyor. Çok değer verdiğim bu terimleri kullanmaya çekinir oldum. Günümüzde gerçek niyetler bunların ardına saklanır oldu. Genel geçer ya… sar bunlara sazanlara yuttur.

Kıbrıs Rum Yönetimi Fransa’ya üs veriyormuş. Nerden çıktı bu? Türkiye saldırgan ya; Kıbrıs’ı tehdit ediyor ya… Rum yönetimi İsrail’le olan ‘dostluğu’ Fransa’ya üs vererek taçlandırmak istiyor. Türkiye niye saldırgan? Çünkü Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarından pay almak istiyor. Doğu Akdeniz dediğimiz yer Türkiye’nin güney sahilleri. Hadi İsrail’i anladık onun da kıyısı var. Fransa ne iş?

Artık açık poker dönüyor. Kıbrıs Rum yönetimi üzerinden Doğu Akdeniz enerji kaynaklarına konma operasyonu. Rum yönetimi de buna teşne. Şu Türkiye’yi bir dışlayabilseler. Rum yönetimi göstermelik. Asıl kaynaklara konmak isteyenler emperyalist tröstler. Bunlar ortak mortak, o bölge halklarının hakları falan; onlar da ne ya… Karlarına nasıl kar katarlar ona bakıyor. Bunun için de kendi devletlerini savaşı göze alacak ölçüde bölgeye sürüyor. Fransa’nın, ABD nin, İngiltere’nin falan çıkarları İsrail üzerinden garantiye alınmaya çalışılıyor. Kıbrıs mış, Rum yönetimiymiş, Türkiye imiş sırtlanların hiç umuru değil.

Sırf bu petrol ve doğalgaz yatakları yüzünden Cebelitark’tan bu tarafa bütün kuzey Afrika ile Ortadoğu’yu kana buladılar. Daha da yapacaklarından başka. Şimdi, ne oluyor? Hidrokarbon yakıt araştırması yapamazsın diye Türkiye’ye nota veriyorlar. Doğu Akdeniz’e savaş gemileri gönderiyorlar. Buralarda kendilerine varlık sebebi yaratabilmek için İran’la arıza çıkarıyorlar.

Bizim muhalefet bu işlerden anlamaz. alsınlar, çıkarırlarsa çıkarsınlar. Ne Fransa üssüne bir şey derler, ne ABD savaş gemilerine, ne YPG ye silah depolanmasına. Bu konular onların uzmanlık alanına girmiyor. Onların uzmanlık alanı sandık dolandırıcılığı. Bir de yüksek yargıçlara çemkirsinler.

Firuz Türker

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir