Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 19, 2024

Âlimlerin İdamını Durdurun

İslam âlemince bilinen ve bizleri derinden yaralayan, Müslümanların birliğini temsil eden gözde âlimlerin Suudi Arabistan hükümeti tarafından idam edilme kararını duyarlı Türkiye Tefsir Akademisyenleri olarak esefle öğrenmiş bulunmaktayız. Böyle bir eylemin gerçekleşmesi insan hak, düşünce ve inanç özgürlüğüne yapılan en büyük haksızlıktır.

Suudi Arabistan’ın ramazan bayramı sonrası İslam alimlerini idam etme eylemine şiddetle karşı çıkıyor, tüm Müslümanları ve tüm insanları gerekli tepkileri vermeye davet ediyoruz. İslam alimlerini haksız itham ve suçlarla suçlayıp idam sehpasına çıkarmaya çalışmak büyük bir zulümdür.

Ne yazık ki insanlık dışı şartlarda hapiste tutulan, aileleriyle ve avukatlarıyla görüştürülmeyen, tedavilerine izin verilmeyen ve sayısı yüzü bulan Suudlu âlimlerin bazılarının idamının gündemde olması içler acısı bir durumdur. Adaleti sağlaması gerekenlerin zulüm üreten kimseler olmaları kabul edilemez.

İslam âlimlerini baş tacı yapıp onların haysiyetini, onurunu, özgürce konuşma hakkını ve can güvenliğini sağlaması gereken Müslüman bir devletin, bütün bunları sağlamak yerine onların hayatına kast ediyor olması bıçağın kemiğe dayandığı son nokta olarak görülmektedir.

İslâm âlimlerinin idam edilerek katledilmesi ile Suudlu devlet yetkilileri aslında kendilerine hainlik etmiş olacaktır; çünkü âlimin ölümü âlemin ölümü gibidir. Bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibi olur. Âlimleri idam etme planları yapanlar! Haksız yere Habil’i öldüren Kabil’den ibret almaz mısınız?

Suudlu devlet yetkilileri, âlimlerin idamını “Bizim iç meselemiz!” diye geçiştiremez. Suudi Arabistan’da idamı gündeme gelen âlimler bütün ümmete mal olmuş, kendilerini bütün ümmete kabul ettirmiş değerlerdir. Onlar ümmetin ortak hazinesidir. Bırakınız onları idam etmeyi, onların bir saat bile hapiste tutuluyor olmaları, size, bir ömrü heder edecek bir günah olarak yeter de artar bile. Bilinmelidir ki zulüm ile abat olunmaz.

Bu eleştirilerimiz dışarıdan değil, “içeriden” görülmelidir. Biz sadece kendimizin değil, tüm İslam coğrafyasının dünya ve ahiret mutluluğunu elde etmesini isteriz. Gelin şu mübarek Ramazan günü kendinize bir iyilik yapın. Zindanlarınızdaki âlimlere yapılan zulümleri durdurun. İnanın bu zulümler onlara bir zarar vermez. Onlar hepsi birer kahramana dönüştü bile. Siz onları idam ederseniz veya zindanda tutmaya devam ederseniz, bu, tarihinizde kara bir leke olarak devamlı anılacak ve kalacaktır. Âlimleri idama kalkışmaktan vazgeçmenizle yapacağınız iyilik onlara değil, bizzat kendinize olacaktır, şüphe etmeyiniz.

Biz Türkiye Tefsir Akademisyenleri olarak Suudlu âlimlerin yanındayız. Bizler Suudi Arabistan Hükümetinin Bayram sonrası âlimlerin muhtemel idamına karşıyız. Saygıyla kamuoyuna duyurulur.

TÜRKİYE TEFSİR AKADEMİSYENLERİ

TEFSİR AKADEMİK PLATFORMU

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir