Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

‘Hata Değil Planlı Usulsüzlük’

AK Parti, İstanbul seçimlerinde organize usulsüzlük yapıldığını belirterek, 39 ilçenin tamamında oyların yeniden sayılması için YSK’ya başvurdu. Ali İhsan Yavuz, “Elimizi nereye atsak, vahim durumlarla karşılaşıyoruz” dedi.

CHP’nin karşı çıktığı İstanbul’da oyların yeniden sayılmasında yaşanan usulsüzlükler, büyük bir organize operasyonu ortaya çıkardı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, dün düzenlediği basın toplantısında, itiraz süreci başladığından beri oy farkının, 29 binden 16 bin 442’ye düştüğünü söyledi. 14 bin 656 oyun AK Parti lehine düzeltildiğini belirten Yavuz, “Bu şaibe değil de nedir” diye sordu.

KAYDIRMALAR YAPILMIŞ 

Ali İhsan Yavuz açıklamasında, “Biz diyoruz ki, sandık başlarında kaydırmalar var ve bu kaydırmalar hiç normal değil. AK Parti’nin oyu alınıyor, yüksekse direkt CHP’ye yazılıyor. CHP’ninki başka küçük bir partiye kaydırılıyor. Eğer AK Parti’nin oyu o sandıkta CHP’nin oyundan azsa o direk başka partiye kaydırılıyor. Ve bağımsızların tek tük oyu da alınıyor AK Parti’ye yazılıyor. Toplam sayısı değişmesin diye. Bu kadar ince işçiliği çıkartmak kolay mı” şeklinde konuştu.

KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR

Geçersiz oyların sayımının sürdüğünü ve daha sisteme girilmemiş düzeltmeler olduğunu belirten Yavuz “Bizim elimizdeki sonuçlar, farkın 14 binlere düştüğünü gösteriyor. Bunun arkası gelecek” dedi. Ortaya çıkan tablonun kişisel hatalarla açıklanamayacağını vurgulayan Yavuz, “Burada organize bir usulsüzlük var, organize bir suistimal var, hata ötesi şeyler bunlar. Bu işi YSK’ya yıkmayalım. Nereye elimizi atsak orası elimizde kalıyor. Birilerinin bu işi çok özel bir çalışmayla planladığını düşünüyoruz. Birileri de şimdi bu işi kapatmaya çalışıyor, çamura yatıyor. Bu işin özeti budur” ifadelerini kullandı.

İKİ KİŞİ TUTUKLANDI 

“İlçe belediye seçimlerine ilişkin geçersiz oyların sayısı 274 bin 859 iken büyükşehir belediyesine ilişkin 315 bin 593… İlçe ve büyükşehir arasındaki oy farkı 40 bin 734… Bu bana pek normal gelmiyor” diyen Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyükçekmece’de seçmen kaydı usulsüzlüğü yapıldı. Bazen, başkalarının yazdıklarına, bazen henüz ruhsatı alınmamış binalara 7 usulsüz seçmen kaydı yapılmış. Şu anda biri ilçe nüfus müdürlüğünde çalışan toplam 2 kişi tutuklu. 5 belediye başkan yardımcısının ifadesi alınmış.”

KANUNSUZ GÖREVLENDİRME 

Sadece Maltepe ilçesinde kanunen görev yapamayacak 642 kişinin, Sandık Kurulu Başkanı ve üyesi olarak atandığını belirten Yavuz, “Valiliğin verdiği listede adı bulunmayanlar, memur olmayanlar, asker kişiler ve belediye işçileri görevlendirildi. Yasada açık hüküm bulunmasına rağmen, ilçe ve il dışından görevlendirmeler yapıldı” dedi. Şaibeyi ortadan kaldırmak için hukuki yollara başvurduklarını söyleyen Ali İhsan Yavuz, sadece geçersiz oyların sayılması kararı verilen 39 ilçede, oyların tamamının yeniden sayılması talebiyle YSK’ya başvurduklarını söyledi.

AB’NİN AÇIKLAMALARI BÜYÜK TALİHSİZLİK

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın 31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla ilgili ifadelerine ilişkin bir açıklama yaptı. Aksoy, “AB yetkililerinin hukuki sürece saygı göstermeksizin keyfi ve aceleci açıklamaları, büyük bir talihsizlik olmuştur. AB yetkililerini siyasi heves ve tercihleri uğruna AB’nin temsil ettiği demokratik ve hukuki değerleri aşındırmamaya davet ediyoruz” ifadesini kullandı. Millet İttifakı’na desteğini gizlemeyen Timmermans, ‘hükümetin yerel seçim sonuçlarına saygı göstermediği’ni öne sürmüştü.

gunes.com

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir