Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Nisan 23, 2024

Gerçeği Herkes Biliyor

Kral çıplak. Hem de çırılçıplak.
Bunu Kılıçdaroğlu biliyor.
İmamoğlu da biliyor.
CHP nin her düzeydeki yöneticisi hatta seçmeni de biliyor.
Millet ittifakı partileri de biliyor, Cumhur ittifakı partileri ve bunlara oy verenler de biliyor. Eli kalem ya da klavye tutan ve ‘hayır öyle değildir’ diyen çığırtkanlar da biliyor.
Dahası en alt düzeyinden en üst düzeyine kadar seçimi yürüten kurullar da biliyor.
O halde ‘hayır öyle değildir böyledir’ diye yapılan tartışma tiyatrosu neden yapılıyor?

Sadece gerçeğin bilinmesi yetmiyor çünkü. Kanıtlı tanıklı, delilli ispatlı gerçeğin ortaya çıkarılması gerekiyor. Yapılan tartışma, gerçeğin bu şekilde ispatlanmaya çalışılması ile üstünün örtülüp sahte gerçeğin kabul edilmesinin dayatılmak istenmesi arasında yapılıyor.Gerçeğin ortaya çıkarılması tartışarak olmaz. Somut veriler ortaya konularak olur. Onun dışında sözle yazıyla, olmadı sokağa dökülüp gösteri taşkınlıkla baskınlık kurarak gerçek ortaya çıkarılmaz. Olsa olsa bunlar gerçeğin üstünü örtmek, karşı tarafı bu yavuz hırsızlık karşısında havlu atmaya zorlamak, kendi tezini dayatmak için yapılır.

Winston Churchill, bir havuz partisi esnasında, bir yandan havuz kenarında yanındakilerle sohbet ederken bir yandan da pipo içmek ister. Piposunu yakmaya çalışırken çakmağını havuza düşürür. Hemen çömelir ve piposu ile havuz suyunu tahliye kanallarına dökmeye başlar.
Yanındakiler şaşkınlıkla ‘sayın başbakan ne yapıyorsunuz’ diye sorarlar.
‘Çakmağımı bulmak için havuzun suyunu boşaltıyorum, su bitince içine girip çakmağı alacağım’ diye cevap verir.
‘Ama efendim bu şekilde o suyun boşalması aylar alır’ diye itiraz ederler.
‘Olsun’! diye yanıtlar; ‘çakmağı kesinlikle bulurum’.
Churchill’in burada anlatmak istediği, gerçeğin ortaya çıkarılmasının ne kadar zor bir iş olduğudur. Belki böyle bir olay olmadı. Ya da Churchill yanındakilere, tartıştıkları konuyu anlatabilmek için böyle bir mizansen düşündü ve çakmağı kasıtlı olarak düşürdü.Üzerinde durulacak olan bunlar değil, Churchill’in verdiği derstir.

Seçimi mi kazandınız. Kazanmadığınızı düşünenler, buna ikna olmamış olanlar, seçim sonucu üzerinde sahtekarlık olduğunu öne sürenler de var. Hangisinin gerçek olduğunu nasıl anlayacağız? Beyanlara ve üste çıkma çabalarına bakarak mı? Gerekirse oylar yeniden sayılacak. Olmadı seçim yenilenecek. Yine olmadıysa bir daha yenilenecek. Kazandığınızdan eminseniz niye endişe edesiniz ki? Ha… Kazandığımızı elimizden almak için yapıyorlar bunu diye düşünüyorsanız eğer, o kazandık dediğiniz şey o kadar da sağlam değil demektir. İstanbul’da elinizden alacak olanlar Ankara’da neden almadı?

 

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir