Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

Millete Rağmen Siyaset Olmaz

Son köşe yazımızda hatırlarsanız Chp’de Neler Oluyor!Demiştik. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzereTürkiye Genelinde oluşturulan Millet İttifakında Chp ve İyi Parti kanadından gelen istifalar ile birlikte ciddi çözülmeler başladı diyebiliriz. 

Chp kanadında İstanbul Şişli de Mustafa Sarıgül ile başlayan istifa haberine Anadolunun birçok yerinden istifalar eklendi. Özellikle Millet İttifakının büyük ortağı Chp’de sular durulmak bilmiyor. Son olarak hafta içerisinde Chp Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi İstanbul ilçe belediye başkan adaylarının açıklanmasının ardından Parti Genel Sekreterlik görevinden istifa ettiğini açıkladı. 

Adana’da ise gelişmeler çok farklı değil. Chp Seyhan eski Belediye Başkanı ve Çukurova’nın kurucu Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan partisinden istifa etti. Arıkan’ın Demokratik Sol Partiden Çukurova Belediye Başkan Adayı olması bekleniyor.

Yine Karataş’ta 17 yıl Chp İlçe Başkanlığı ve 5 yıl Belediye Başkanı olarak görev yapmış olan Boğaçhan Ünal partisinin yerel seçimler ile ilgili almış olduğu kararlara tepki göstermek suretiyle istifasını basın yolu ile açıkladı. Ardından bundan sonra siyasi hayatına Mhp’de devam edeceğini açıkladı.

Yine uzun yıllar Sarıçam Chp İlçe Başkanlığı görevini yürüten ve ardından Chp Sarıçam Belediye Başkan aday adaylığını açıklamış olan Celal Güven Chp’nin İttifak kapsamında Sarıçam İlçesini İyi Partiye bırakmasının ardından partisinden istifa ederek Demokratik Sol Parti’den belediye başkan adaylığını açıkladı.

Belli ki bu istifalar sona erecek gibi görünmüyor. Bu istifaların temel kaynağının ne olduğu daha çok gündem oluşturacak gibi duruyor. Keza bu denli bir istifa dalgası ile oluşan havanınseçim sonuçlarına etki edeceği de tahmin edilebiliyor.

Belediye Başkan Adaylarının belirlenmesi sürecinde, Genel Merkezin Millet İttifakından ötürü almış olduğu kararlar tabanda karşılık bulmadığı için ciddi tepkiler doğmasına neden oldu. Parti Meclisinde ortaya çıkan hararetli tartışmalar fitili ateşledi diyebiliriz. Genel Başkan Kılıçdaroğlu işin içinden çıkamadı ve tek adam olarak Parti Meclisinden yetki alarak Başkan Adaylarını kendisi seçeceğini dile getirdi. Yani Parti yönetimine bile İttifakı anlatamadı.

Millet İttifakı tavanda Erdoğan Karşıtlarının zorlaması ile oluşturuldu. Sağlam bir temele dayandırılamadığı için gerçek anlamda bir ortaklık olmadı. Açıkçası Milletin Vicdanı Chp’nin İyi Parti ve Saadet ile açıktan, Hdp ile ise gizliden yapmaya çalıştığı bu İttifakı içine sindiremedi. Üstüne üstelik maalesef ortak bir söylem ve dil de bulamadılar.

Tabanın bu rahatsızlığına ilaveten Chp içerisinde siyaset yapan önemli isimlerde görevlerinden istifa etmek suretiyleaçıktan destek vermeye başladılar. Bu durum istifalar ile birlikte Millet İttifakının ciddi anlamda tartışılmasına yol açtı.Yani uzun yıllardır Millete Rağmen Siyaset yapmayı alışkanlık edinen Chp çok zor bir sınavdan geçiyor diyebiliriz.

Seçime yaklaştıkça söylem sıkıntısı çekeceği de şimdiden belli olmaya başladı. Siyasi anlamda köşeye sıkışıyor adeta. Son günlerde özellikle Fetö destekli hesaplardan Cumhur İttifakı Adayları ile ilgili geçmiş tarihli videoları paylaşarak siyasi etiğe aykırı, agresif tavır sergilemeleri bunun en güzel örneğidir diyebiliriz.

Üzerine bir de Chp den istifa ederek Demokratik Sol Parti’den aday olan isimler belki de bu seçim sürecinde Chp için sonun başlangıcı olabilirler.

Selam ve dua ile…    

Korkut Daban

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir