Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Mcgurk’un Türkiye Nefreti

ABD Başkanı Donald Trump, tam da Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonun düğmesine basmasına ramak kalmışken 19 Aralık’ta “Suriye’den çekilme” kararını açıklamıştı. Karar sadece bölgede değil Amerikan iç kamuoyunda da büyük sarsıntı yarattı. Bu sarsıntı sürerken arada çok önemli bir gelişme yaşandı. O da bölgede “Günümüzün Lawrence’si” olarak anılan Brett McGurk’un istifasıydı. McGurk arkasında bölgede çok kanlı işler yapan büyük bir terör yapılanması bıraktı.

Obama döneminde göreve başlayıp Trump döneminde de görevini sürdüren, Türkiye’nin büyük tepkisini çeken eylemlere imza atan ABD Başkanı’nın DEAŞ Özel Temsilcisi Brett McGurk, PYD/YPG’nin de akıl hocası olarak biliniyordu. Geçmişteki eylemleri hatırlandığında derin ABD’nin,  Suriye politikasında da olumlu veya olumsuz ciddi bir değişim işaretlerinin geleceğini tahmin etmek zor değil.

Tekrarlanan 100 yıllık oyunlar

Başta ABD olmak üzere Batı dünyası kararını vermişti. Aynen 100 yıl önceki plan gibiydi. O dönem de Arap ve Ermeni Türk’e düşman ettirilmiş, Kürt için de aynı oyun oynanmıştı. Arapların, Türklerle kanlı bıçaklı olmasının temelleri nasıl atıldıysa günümüzde de benzer bir şekilde Suriye ve Irak coğrafyası üzerinden aynı oyun oynanıyor.

McGurk’un Türkiye’de şimşekleri üzerine çekmesine neden olan olay, 30 Ocak 2016 tarihinde Ayn el Arap’a (Kobani) yaptığı ziyaret, terör elebaşlarıyla samimi görüntüler vermesi ve YPG terör örgütünün sözcüsü Polat Can’dan terör örgütünün armasının bulunduğu bir plaket alması oldu. Plaketin üzerinde ‘YPG Genel Komutanlığı size teşekkür eder’ yazıyordu.

Geçmişte Lawrence’ın bütün Arapları aynı ideal uğruna birleştirme politikasını bugün McGurk’un Kürtler üzerinde uygulanan politikalarda görebiliyoruz. McGurk bir yandan PKK ile ilişki kurarken diğer yandan Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyindeki diğer Kürt grupları da aynı paydada birleştirme gayreti içerisinde hareket etti. McGurk ile Lawrence’ın bir diğer ortak özelliği ise Türk düşmanlığı.

McGurk, Lawrence olmaya adaydı. Ancak Binbaşı Noel gibi başarısız olması için Ankara yoğun bir mesai sarf ediyordu. Bu mesai sonuç verdi mi, aynen çekilmenin durumu gibi bilinmez, ancak McGurk, hedeflerine ulaşamadan görevinden ayrıldı. Olaya bir de bu açıdan bakmak ve Türkiye’nin gücünün günümüz Lawrence’sını yediğini söylemek mümkün.

 CEYHUN BOZKURT 

 

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir