Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 18, 2024

Küresel Sistem Sudan’ı Karıştırıyor

Küresel sistem Sudan’ı çökertmek için daha fazla hareket etmeye başladı. Yıllardır ambargoya maruz kalan ülkenin ekonomisi çökertilmeye çalışılıyor. Petrol ve ekmek sıkıntısı ülkeyi yıpratıyor.

Küresel sistem Sudan’ı çökertmek için önce Güney Sudan’ı ayırdı.
Sudan parası pound, dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Piyasada inanılmaz derecede nakit sıkıntısı yaşanıyor. Bankalardan para çekmek çok güç çünkü para yok. Bankaların önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Piyasada para olmamasının sebebi Sudan’ın şu anda çok büyük bir operasyona maruz kaldığının göstergesidir. Bu oyun daha önce Zimbabve’de oynanmıştı. Bu yıl içinde de Türkiye’de oynandı. Piyasadan ülkenin yerel para birimini karaborsadan yüksek fiyatlar vererek toplayıp fırınlarda yakıyorlar veya ülke dışına kaçırıyorlar. Bu durum piyasada nakit sıkıntısına yolaçıyor. Aynı zamanda devalüasyona sebep oluyor. Sudan Pound’u geçenlerde 1 dolar 75-80 pounda dayanmıştı. Şimdi 60 civarında.

Ülkede ekmek sıkıntısı da had safhada. Fırınların önlerinde sabah erkenden sıra başlıyor. Halkı tahrik etmek için en temel besin kaynaklarının fiyatlarını artırıyorlar.

Petrol sıkıntısı aynı şekilde had safhada. İstasyonların önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

Petrol ihracatçısı olan ülke özellikle Güney Sudan’ın ayrılmasıyla petrol sıkıntısı çeken ülke haline geldi. Güney Sudan’ın bağımsız hale getirilmesiyle, Sudan 2011 yılında petrol kaynaklarının yüzde 75’ini kaybetti.

Dün Güneybatı bölgesindeki Nil Nehri Eyaleti’ndeki Atbara şehrinde yaşam koşullarını ve yükselen fiyatları protesto etmek için gösteriler yapıldı. Bölgede ilk defa bu çapta gösteriler meydana geliyor.

İktidardaki Ulusal Kongre Partisi’nin Atbara şehrindeki merkezini ateşe verdiler. Şehirde olağanüstü hâl ilan edildi.

Aynı şekilde Kızıl Deniz Eyaleti’nin başkendti Port Sudan’da da insanlar yüksek fiyatları protesto için sokaklara çıktılar.

Kuzey Kordofan Eyaletinde de Al-Nuhood şehrinde protestolar vardı.

Protestoların Hartum şehir merkezine yayılmasından endişe ediliyor.

Mustafa EFE/AFSAM Başkanı

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir