Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cumartesi, Nisan 20, 2024

Guaido ‘Darbe’ Nin İşaretini Washington Post’ta Vermişti

ABD Başkanı Donald Trump tarafından Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanınan Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun 15 Ocak’ta ABD’nin ünlü ve etkili gazetesi The Washington Post’a yazdığı yazıda ‘darbe’nin işaretlerini verdiği ortaya çıktı. Guaido gazeteye yazdığı yazıda Venezuela’nın emsalsiz bir kriz yaşadığını savundu ve “Devleti parçalara ayıran ve tüm kurumları kendi isteklerine göre manipüle eden bir hükümetimiz var.” ifadelerini kullandı.

Guaido yazısında şu görüşleri savundu: 
“Tamamen ölmeyi reddeden demokratik bir sistemin temellerine saldırdılar ve bugün başkanlığı işgal eden bir tefeci kaldı. Nicolás Maduro anayasal terimini çoktan sona erdirdi. Geçen 20 Mayıs’ta gerçekleşen şey, halkımızın ve dünyanın reddettiği bir durumdu. Şimdi Maduro de facto bir lider.
Fakat Venezuela bir diktatörlük değildir. Rejimin uyuşturucu kaçakçıları ve gerilla grupları ile bağları olabilir, ancak aynı zamanda işleyen, demokratik olarak seçilmiş bir parlamento olan Ulusal Meclis’e de sahibiz. Maduro kontrolündeki Yüksek Mahkeme ve Kurucu Meclis’in meşruiyetimize yönelik saldırılarına rağmen Ulusal Meclis çalışmalarını sürdürmekte ve uluslararası toplumun ve Venezüellaların çoğunluğunun desteğini almaktadır.
Yol haritamız açık: ulusal birliği ve dış ve iç baskıyı kullanarak gaspı durdurmak; insani yardım için kanal açmak için ve geçici bir hükümet oluşturmak; hukukun üstünlüğünü ve güçler ayrımını restore etmek; tüm seçmenlerin geleceklerini belirleyebilmeleri için serbest seçimleri yapmak.
Bu sürecin kilit bir aktörü olan orduya bir mesaj göndermek istiyoruz: Komuta zinciri koptu ve başkomutan yok; doğru tarafa geçme zamanı. Venezuela ve dünya size teşekkür edecek. Başarı, ülkemiz için bu zor dönemde her birimizin payımıza düşeni yapmasına bağlı olacaktır.
Kendimizden emin bir şekilde ve kavga etmeden harekete geçiyoruz. Kanımıza yazılan özgürlüğe sadık kalalım!”

 

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir