Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 19, 2024

Gannuşi’den Suriye İçin Çağrı

Tunus Nahda Hareketi, Suriye’nin tekrardan Arap Birliğindeki yerini alabilmesi için ülkede “Kapsamlı bir ulusal uzlaşma” yapılması çağrısında bulundu.
Tunus Nahda Hareketinin açıklamasında öne çıkan başlıca maddeler:
Hareket, Suriye halkının topraklarına ve demokratik bir yaşama kavuşabilmesi için kapsamlı bir ulusal uzlaşıya davet ediyor.
Nahda, savaşın ve yaşanan insani trajedilerin sona ermesi ve Suriye’nin uluslararası Arap örgütlerindeki eski konumuna geri dönmesini istiyor.
Açıklamanın Zamanlaması:

Nahda’nın bu açıklaması, önümüzdeki Mart ayında Tunus’ta yapılacak olan Arap Birliği Zirvesinden üç ay öncesine denk geldi.
Hareketin açıklaması, geçtiğimiz haftalarda Arap ülkelerinin Esed rejimiyle normalleşmeye doğru adımlar attığı bir dönemde olması açısından dikkat çekici.
Sudan Devlet Başkanı Ömer el- Beşir’in Şam’ı ziyaret etmesiyle başlayan rejimle normalleşme daha sonra BAE ve Bahreyn’in Şam elçiliklerini tekrar açma kararıyla devam etti.
Nahda Hareketi, Tunus parlamentosundaki 217 sandalyeden 68’ini elinde bulunduruyor bu da parlamento çoğunluğuna tekabül ediyor.
Tunus’un Eski Cumhurbaşkanı Monsef Marzoki, 2012 yılının Şubat’ında Suriye Rejimiyle ile diplomatik ilişkileri koparmış, Tunus’taki rejim büyükelçisini geri göndermiş ve ülkesinin Şam büyükelçiliğini de kapatmıştı. Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Marzoki bu kararına gerekçe olarak Suriye’de artan sivil ölümlerini göstermişti.

Mehdi Cuma başkanlığındaki Tunus Hükümeti, 2014 yılında, Suriye’deki vatandaşlarının işlemlerini yürütmek maksadıyla Şam’da ofis açtı. Resmi rakamlara göre Suriye’de bulunan Tunusluların yaklaşık 6 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Tunus ofisine göre, Tunus’ta yaklaşık 400 Suriyeli mülteci bulunuyor. Tunus’un doğusundaki Monastır Uluslararası Habib Bourguiba Havaalanı, geçen hafta 2012’den bu yana Şam’a ilk tarifesiz uçuş gerçekleştirildi.
Tunus Dışişleri Bakanı Khemaies Jhinaoui, Tunus’un ev sahipliğinde yapılacak olanArap Birliği Zirvesine Esed’in de davet edildiğine ilişkin haberleri yalanlamıştı. Jhinaoui demişti ki : “Suriye’nin zirveye davet edilmesi ancak Arap Birliği Zirvesi liderlerinin toplanıp karar almasıyla mümkündür, bu Tunus’un tasarrufunda olan bir konu değildir.”

Kaynak: El-Cezire Çeviri: Zeynep Karataş

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir