Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 19, 2024

Salah: Bir Futbolcudan Daha Fazlası

Liverpool’un Mısırlı yıldızı Mohamed Salah, futboldaki başarılarının yanı sıra yardımsever kişiliği ile de hem ülkesi Mısır’da hem de futbol dünyasında sempati kazandı. BBC’ye konuşan Salah’ın Mısır’daki dostları onun insani yönünü anlattı.

Hakan Temiztürk

Liverpool’un yıldız forveti Mohamed Salah, geçen sezonu müthiş performansıyla tamamlamış ve dikkatleri üzerine çekmişti. Salah bu sezon da golleriyle takımına destek olmaya devam ediyor; üstelik bu sezon takımı Liverpool, İngiltere’de şampiyonluğu da kovalıyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Salah’ın başarılı sporculuğunun yanı sıra yardımseverliğini anlatan bir haber yayınladı. BBCnin haberinde Salah’ın Mısır’da ilk profesyonel maçını oynadığı eski takımı El Mokawloon’daki teknik direktörü Hamdi Nuh’un açıklamaları yer aldı. Salah’ın pek bilinmeyen yönlerini anlatan Nuh “Mohamed çok küçük yaşlarından bu yana çok iyi kalpli bir insandı” dedi ve şöyle devam etti:

“Size pek kimsenin bilmediği bir hikaye anlatayım. 10 yaşında, Basyoun köyündeki takımıyla antenman yaparken, antrenman sahasının kenarındaki tribünlerin altında doğum yapmış bir köpek gördü. Çok küçük olmasına rağmen, köpek yavrularını doyurmak için her gün evinden yemek taşıdı. Hep öyleydi. Büyük bir kalbi var ve sevgisini paylaşmayı seviyor”

Geçen hafta da Mısır’dan sokak hayvanlarının ihraç edilmesini Twitter hesabında protesto eden Salah, sadece hayvanlara yardım etmekten daha da fazlasını yapıyor.

Salah’ın cömertlik hikayelerine ilişkin örnekler aktaran BBC, oğlunun lösemi ameliyatının masraflarını ödediğini söyleyen bir babanın sözlerine de haberinde yer verdi. BBC haberine göre, Salah, memleketi Basyoun’da çocukların okuyabileceği bir dini vakıf kurdu ve köydeki yuvaya bağış yaptı. Eski Mısırlı futbolculara yardım etmek için 30 bin dolar verdi, ekonomisi bozulan hükümete 300 bin dolarlık yardım yaptı.

Ancak Mohamed Salah Vakfı’nın en çok yardımını gören memleketi Basyoun köyü oldu. Vakıf 450 aileye maaş bağladı. 2016-2018 arası Mısır Milli Takımı’nın basın ve halkla ilişkiler görevlisi olan Inas Mazhar da “Salah, zengin olduklarında ailelerini ve köylerini unutan futbolcuların tersine, kökenlerini hiç unutmadı” diyor.

Mazhar şöyle devam ediyor: “Salah’ın köyündeki ihtiyaç sahiplerine çok para verdiği biliniyor. Her şeyi, ne yapılması gerektiğini bilen babası hallediyor. Mesela köyde biri evlenme hazırlığı yapıyorsa, para istemek için babasına gidiyor. Ya da biri hastaysa, babası bakıyor ve doğru çıkarsa Salah ameliyatın parasını ödüyor.”

Salah para vermediğinde bile başka yöntemlerle yardım ediyor. Bir uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele programına öncülük etmeye başladıktan sonra Sosyal Dayanışma Bakanlığı’nın bağımlılık hattına gelen telefonlar yüzde 400 arttı. Salah ayrıca sadece üç gün içinde sekiz milyon kez izlenen bir videoda oynadı.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir