Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 18, 2024

Göbeklitepe ile Birlikte Dutu da Tanıtmalıyız

13 Yıldır Dutla İlgili Araştırmalar yapan Göbeklitepe’nin Kutsal Vakfı DUT isimli kitabın yazarı Gülnur Esma Gürler 2019 yılının Şanlıurfa Göbeklitepe yılı ilan edilmesi şansını çok iyi kullanarak dutu da dünyaya bir Türk markası olarak tanıtmalıyız. Dedi.

13 Yıldır Dutla İlgili Araştırmalar yapan, bilim adamları paneller düzenleyen, çeşitli üniversitelerde uzmanlarla temaslar, televizyon programları, makale ve sunumlarla dutun önemini anlatan Gülnur Esma Gürler Göbeklitepe’nin Kutsal Vakfı: DUT isimli kitabı çıktı.

Gülnur Esma Gürler yaptığı açıklamada,  Bendeniz Ağız,Diş ve Çene cerrahisinde doktora yapmış bir diş hekimiyim.Ancak 13 yıldır dutla ilgili araştırmalar yapıyorum.2006 yılında memleketim Erzincan Kemaliye’de ,dutu her yönüyle incelemeye çalışan, yalnızca duta spesifik olan dünyanın ilk panelini ,alanında çok değerli  bilim adamlarıyla gerçekleştirmiştim.Ne yazık ki bu panel insanların basit hesaplarına ve basiretsizliklerine kurban gitti.

Sonrasında çeşitli üniversitelerde uzmanlarla temaslar, televizyon programları, makale ve sunumlarla dutun önemini başta kendi insanlarımıza anlatmaya çalıştım.

Özellikle Göbeklitepe’de altında 2 tane mezarın bulunduğu Karadut’un varlığını öğrendikten sonra hiç vakit kaybetmeden alelacele yayınlamaya karar verdiğim “Göbeklitepe’nin Kutsal Vakfı:DUT” isimli kitapçığımda vurgulamaya çalıştığım gibi bu ağaç şimdiye kadar farkına varılmamış ekonomik,tıbbi,ve kutsi özelliklerinin yanı sıra  medeniyetler ittifakında bir sembol olarak kullanılabilme potansiyeliyle de çok önemlidir.

Tarihin en önemli ticaret yolu olan ve bugün yeniden canlandırılma aşamasındaki YENİ İPEK YOLU projesi 27 trilyon dolarlık bir hacme sahipken bu yola adını veren dutun esamesi okunmamaktadır.

Oysa bu ağaç şimdiye kadar değerlendirilmemiş kökü, kabuğu, meyvesi, yaprağı ile bir biyoendüstri hammaddesidir. Ekonomik,ve çok önemli tıbbi özelliklerinin yanısıra  dünya üzerinde her din ve kültürde bir mistik sembol olarak kullanılmış olması bakımından da çok ilginçtir…Hatta ipek böceğinin kelebeğe dönüşümü gibi insanın  da tekamülünü ,aynı zamanda sabrı,bereketi,bilgeliği sembolize ettiği için, bu kutsal ağaç insanlığı gölgesinde  birleyecek yeni bir ülkünün simgesi olabilir.

Dünyanın henüz tanımadığı, tamamen organik, genetiğini tektipleştirmenin mümkün olmadığı bu süper gıdayı sahiplenmeli, bununla küresel markalar yaratmalı ve yeni ipek yolu ile bunları tüm dünyaya pazarlamalıyız. Özellikle 2019 yılının Şanlıurfa Göbeklitepe yılı ilan edilmesi şansını çok iyi kullanarak dutu da dünyaya bir Türk markası olarak tanıtmalıyız. İfadelerinde bulundu.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir