Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Fırat’ın Doğusuna İlk Operasyon

Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSM) öncülüğünde ilk kez düzenlenen Türk Savunma Sanayii Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Fırat’ın doğusuna hareket birkaç güne başlayacak” dedi. Bu açıklama gözleri terör örgütü PKK/PYD’nin işgali altındaki bölgeye çevirdi.

Operasyon ile ilgili en merak edilen şeylerden biri harekatın nasıl ve hangi kapsamda yapılacağı? En baştan söyleyelim, sınırımızın yaklaşık 550 kilometrelik bir bölümünü içeren Fırat’ın doğusunda kapsamlı bir operasyon yapılması mümkün görünmüyor. Bu nedenle adım adım ilerlenecek. Peki harekat nasıl olacak? İlk ulaştığımız bilgileri madde madde aktarmakta fayda var:

– Geçmiş yazılarımızda da vurguladığımız üzere bu sınır hattında askeri tabirle cepler oluşturacak. Bunun örneğini Zeytin Dalı Harekatı’nda görmüştük. Önce birbirinden bağımsız 8 bölgeye giren güvenlik güçlerimiz, adım adım bu cep denilen bölgeleri birleştirmiş ve Afrin merkeze doğru ilerlemeye başlamıştı. Bu harekatta da benzer bir planlama yüksek ihtimal…

– Zeytin Dalı Harekatı’ndan farklı olarak, harekat uzun vadeye yayılacak. Çünkü aktardığımız gibi çok uzun bir sınır hattı ve büyük bir yüzölçümü mevcut. Ayrıca güneye doğru ciddi bir derinlik var.

– Olası harekat bölgeleri, en başından beri vurguladığımız üzere Ayn el Arap başta olmak üzere Fırat Nehri’nin doğu kıyısı, Tel Abyad ve Rasul Ayn.

– Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından adım adım temizlemesi planlanan bölgelerin bir önemli özelliği de Türkmen ve Arapların da bu bölgelerin asli unsuru olması. PYD terör örgütü, bu bölgeleri işgal ederken Türkmen ve Arapları bölgeden çıkartmış, yerlerine de Kürtleri yerleştirmişti. Bu sayede demografik yapıyı kendi lehine değiştirmek istemişti. Yapılacak harekatla kentlerin asli sahiplerinin evlerine dönüşünün önü açılmış olacak.

– İlk cepler oluşturulduktan sonra terör örgütü ve destekçileri baskı altına alınmış olacak.

– Bir taraftan bu bölge temizlenirken öbür yandan yurt içi ve Irak’ın kuzeyindeki teröristlere baskı uygulanacak. Bu sayede cephe gerisinden darbe yememiz engellenecek.

Ayrıca ilk gelen bilgilere göre, Münbiç’te harekat kapsamına alınabilir. Türkiye’nin yürüttüğü siyasi ve askeri diplomasi, ABD’yi geri adım atmaya zorlayabilir. Bu da Fırat Nehri’nin batısının tamamının terör örgütü unsurlarından temizlenmesinin önünü açabilir.

Ceyhun Bozkurt

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir