Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

“Erdoğan ABD-PKK İttifakını Kesinlikle Kabul Etmeyecek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu, Suriye’de Fırat’ın doğusunda birkaç gün içinde başlatılacak harekatı yorumlayan Rus uzman Fitin, ABD’nin YPG ile  yaptığı işbirliğinin Türkiye için kesinlikle kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Sputnik’e konuşan Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Vladimir Fitin, Erdoğan’ın bu tür açıklamaları daha önce de yaptığını anımsatarak, “Durumda bir değişiklik yok, uzun zamandır böyle. ABD’nin himayesi altındaki PKK/YPG’nin varlığını sürdürmesi, Erdoğan için kesinlikle kabul edilemez” dedi.
‘TÜRKİYE DE ABD DE UZLAŞMAYA YANAŞMIYOR’
ABD’nin güvenebileceği tek tarafın Kürtler olduğunu ve Kürtler sayesinde Suriye topraklarının önemli bir bölümünde varlık gösterdiğini kaydeden Fitin, Washington’un bu bölgeyi (Şam’dan bağımsız) ayrı bir bölgeye dönüştürmek için elinden geleni yaptığına dikkat çekerek, “Erdoğan, ABD-Kürt ittifakına kesinlikle kabul etmeyecek. Şu anda bu konu, ABD ve Türkiye arasındaki en büyük ihtilaf durumunda. İki taraf da uzlaşmaya yanaşmıyor ve bu nedenle ihtilaf devam edecek gibi duruyor” ifadelerini kullandı.
Fitin’e göre Fırat’ın doğusuna düzenlenecek harekat, bölgedeki çok sayıdaki ABD askerinin varlığı nedeniyle zor geçecek.
Rus uzman, “Türkiye, askerlerinin ABD askerleriyle sıcak çatışmaya sokmayacak. Ancak aralarında ABD’li danışman ve askerlerin bulunduğu için Kürtleri bölgeden çıkarmaya çalışmak, bunu açıklamak kadar kolay değil” değerlendirmesinde bulundu.
Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir