Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Çarşamba, Nisan 24, 2024

Adana’da İttifak Olur Mu?

Adana’da her geçen gün açıklanmayan Büyükşehir Belediyesi Başkan Adaylığı konusu heyecanı ve spekülasyonları had sayfaya çıkarıyor. Son olarak Ak Parti Adana İl Başkanı başta olmak üzere bazı ilçe başkanları da aday adaylıklarını açıklamak üzere görevlerinden istifa ettiler.

Adana’da henüz Cumhur İttifakı yapılıp yapılmayacağı netlik kazanmadı. Ancak kulislerde en çok konuşulan konu seçim ile ilgili olası tahminler. Adana halkı belli ki son seçimlerden önemli bir ders çıkarmış. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerinin hizmetlerinden yana da pek memnuniyet yok. Bu yüzden özellikle Büyükşehir için iyi bir aday beklentisi içerisindeler.

Bu nedenle ilk defa Adana adaylarının açıklanması bu kadar geç bir tarihe bırakıldı. Tayyip Erdoğan belli ki bu konuda çok ciddi kafa yoruyor. Keza Adana gözden çıkarılmış bir şehir değil ve asla da çıkarılamaz. Belli ki genel merkez ve Erdoğan aday belirlemede stratejik hamle yapacağı için acele etmeden sabırla hareket ediyor.

Ak Parti bünyesinden çıkarılacak adayın aynı zamanda Milliyetçi tabana hitap edecek bir isim olması bekleniyor. Aynı zamanda tabanı bir araya getirecek birleştirici bir özelliğe sahip olması gerekiyor. Adana’da Cumhur İttifakı olacaksa, Ak Parti çatısında olması daha makul bir durumdur.

Bu nedenle Adana insanının hassasiyetleri ciddi bir şekilde araştırılıyor. Anket ve saha çalışmaları çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Cumhur İttifakı olsa dahi ortak adayın mevcut belediye başkanı olmayacağı aşikar. Bunu nereden mi anlıyoruz. Mevcut başkanın adaylığını açıklamasının üzerinden aylar geçmesine rağmen, başkanın ağzından hiç ittifak ifadesini duydunuz mu?

Tabii ki de duyamazsınız. Mevcut başkanın bırakın Ak Parti tabanından oy almayı, kendi tabanından dahi oy alamayacağı aşikar bir durum. Bu yüzden sessiz kalmak suretiyle kaçak güreşmeye devam ediyor. Başkanın seçime yaklaşık üç buçuk ay kalmasına karşın herhangi bir propaganda yaptığını göremiyoruz. Oysa ki bir önceki seçimde sahaya çok erken inmişti.

Adana insanı için diğer bir hassas durum ise adayın halka dönük ve halkla iç içe bir isim olmasıdır. Adanalı bizzat kendi teşkilatından dahi olsa kendisine el uzatmayan, koltuğa yapışmış siyasetçi ve başkan adayı istemiyor. Bu yüzden Adana halkı istifa ederek koltuğunu boşaltmış olan adaylara mutlak surette Tayyip Erdoğan’ın seçim uyarısını hatırlatacaklardır. Erdoğan’ın aday belirleme konusunda ki tavrı çok net.

O yüzden hiç kimse adaylık konusunda makamına veya nüfusuna güvenmesin. Aday belirleme sürecinde ne temayül, ne bireysel referanslar ne de kamuoyu araştırmaları tek başına bir kriter olmayacak. Bu seçimde halkın ne istediği dikkate alınacak. Açıkça seçimden seçime sahaya inenler çok fazla umutlanmasın deniliyor.

Artık sona gelinde bu yüzden her gün farklı bir aday adayının ismi gündeme gelebilir. Ancak hiçbirine itibar etmemek lazım. Sadece ben ilk günden beri sürpriz bir ismin aday olmasını bekliyorum.

Selam ve dua ile…

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir