Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Yargıya Toplumsal Sobe

Analiz/ Müşfik Kadir

Aradan beş yıl geçmiş ve birinin aklına gelmiş. “Andımız” ile fitil ateşlendi. Gerginlik için yeterli gelmedi. Münasebetsiz Kenan Türkçe Ezan talebinde bulundu ve ortam biraz bulandı. Aklı olan herkesin ve özellikle fütursuz Kemalistlerin bile kabul edeceği bir slogan atıldı “Atatürk ilah değildir” böylece çoktandır sönük olan laik-dindar gerginliği başlatılmış oldu.

Yeniden sonu belli olmayan bir tartışma girdabına çekilmeye çalışılıyoruz gibi geliyor. Yargı bir süredir maşeri vicdanda makes bulmayan ve suni münakaşa ortamı oluşturan kararlarıyla gündeme geliyor.

Edirne’de bir kızın toplumsal duyarlılıktan uzak zamanlaması açısından sakıncalı bir tutum içine girip bazı vatandaşların hissiyatını galeyana getirecek tarzda gerçekliği olmayan bir söylemde bulunması niçin tecziye ediliyor. Hakim bu kararıyla “Yargı ne yapmak istiyor*” istifhamını oluşturduktan sonra hangi aşamaya geçilecek, doğrusu kestiremiyorum.

Verilmek istenen imaj dış dünyaya mı yönelik? ”Bakınız Türkiye’de binlerce insan hapishanelerde, bir o kadarı da işinden aşından oldu. Dolayısıyla Türkiye demokrasinin olmadığı, insan hakları açısından düşük profilli bir ülkedir” Yargı bunu söylemek istiyorsa demek ki hala temizliğe ihtiyacı var.

Toplumsal karşılığı olmayan kararlarla sısk sık gündeme gelen yargı bu kararıyla millet tarafından sobelenmiştir. Bundan sonra vereceği kararlarla hem bu imajını düzeltmeli hem de maşeri vicdanları sızlatmamalıdır.

Atatürk bir ilah değil bir insandır. Her insan gibi doğmuş, hayat mücadelesi vermiş ve arkasından da birçok şey bırakmıştır. Atatürk’ün terekesi akıl ve bilim ışığında tartışılmalıdır. İstismar ederek ve at gözlüğü takarak değil.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir