Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Nisan 23, 2024

Kim Demiş Türkiye’den Bilim Adamı Çıkmaz Diye?

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli 2010 yılında KKKAH için aşı projesi başlatmış ve aşı geliştirilmiştir. 2013 yılında Erciyes Üniversitesi’nde, Dünya Sağlık Örgütü standartlarındaki Biyogüvenlik laboratuvarları kurularak, ilk aşı antijenlerimiz üretilmiştir. Bu laboratuvarlar, Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) adıyla faaliyetlerini sürdürmektedirler. 2017 yılında: Erciyes Üniversitesi ERAGEM’de üretilen aşı (KKA-Vax), Sağlık Bakanlığı onayıyla 58 gönüllüde denenerek, olumlu sonuç alınmıştır.

Resul Tosun

KKKAH sizlere ömür!

Siyaset gündemi yoğun. Ama ben bugün çok farklı bir gelişmeye temas etmek istiyorum. Ülkemizin ve insanlığın yüzünü güldürecek bir gelişme.

Doğrusu bu başarıdan benim de Dr. Yıldırım Ramazanoğlu beyin bilgilendirmesiyle haberim oldu.

Bu vesileyle Ramazanoğlu’na buradan teşekkürlerimi sunuyorum.

***

Kene sokmasından komaya giren ve kurtulamayan hastaların haberlerini yaz aylarında sık sık duyarız.

Biz Anadolu insanıyız keneyi biliriz. Bir yerimize yapışır biz de söker atarız sinek sokması kadar ancak değer veririz..

Ama 2002 yılından beri bir kene türü peyda oldu. Bu kene -Allah korusun- sokar da bizim Anadolu usulü söküp atarsanız musallaya giden bir yola girmiş oluyorsunuz.

Bu habis kene türüne Kırım-Kongo-Kanamalı-Ateşi-Hastalığı (KKKAH) adı verildi.

2002 ila 2017 arasında ülkemizde bu türden 10 bin vaka rapor edildi.

Ve maalesef çaresi olmayan bir illete dönüştü.

*** 

Hastalığın başlıca görüldüğü yerler: Tokat, Çorum, Yozgat, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Amasya, Çankırı, Bolu, Kastamonu, Artvin, Giresun, Ardahan, Tunceli, Bingöl, Karabük ve Samsun illerimizdir.

Hastalık dünyada sıklıkla Afrika, Batı Asya ile Ortadoğu ve Doğu Avrupa’dagörülmektedir. KKKAH virüsünün Bulgaristan, Makedonya, İspanya, Kosova, Pakistan, Irak, Afganistan, İran, KazakistanSahra altı Afrika ülkeleri, eski Sovyetler Birliği, Yunanistan, Arap yarımadası, Dubai, Kuveyt, Çin ve Moritanya’da salgınlar yaptığı bildirilmiştir.

*** 

İşte Dr. Yıldırım Ramazanoğlu sadece ülkemizi değil dünyayı tehdit eden bu devasız hastalığa çareyi bir Türk doktorunun bulduğu müjdesini verdi.

KKKAH’a karşı tıp dünyasının yıllardır bir türlü geliştiremediği aşıyı, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli keşfetmiştir ki ülkemiz için iftihar vesilesidir.

Normalde 25-30 sene süren süreci 8 seneye indirip geliştirmiş, piyasaya sürülebilir hale getirmiştir.

Aykut hoca aşı projesinin uluslararası dev aşı firmalarına peşkeş çekilmesine izin vermeyerek, tüm haklarını ve sonuçlarını T.C. Sağlık Bakanlığımızın sahipliğine devretmiştir.

*** 

Bana ulaşan bilgiye göre:

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli 2010 yılında KKKAH için aşı projesi başlatmış ve aşı geliştirilmiştir.

2013 yılında Erciyes Üniversitesi’nde, Dünya Sağlık Örgütü standartlarındaki Biyogüvenlik laboratuvarları kurularak, ilk aşı antijenlerimiz üretilmiştir.

Bu laboratuvarlar, Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM)adıyla faaliyetlerini sürdürmektedirler.

2017 yılında: Erciyes Üniversitesi ERAGEM’de üretilen aşı (KKA-Vax), Sağlık Bakanlığı onayıyla 58 gönüllüde denenerek, olumlu sonuç alınmıştır.

***   

Aşısı olmayan KKKAH için, dünyada ilk defa aşı geliştirmeyi başaran, haklarını Sağlık Bakanlığımıza devreden, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye ne kadar teşekkür etsek azdır.

Aynı şekilde bu ilim adamına ilgi gösteren ve sınırsız imkan sunma garantisi veren Erciyes Üniversitesi yönetimine ve TÜBİTAK’a da ne kadar teşekkür etsek azdır.

Kim demiş Türkiye’den ilim adamı çıkmıyor, dünya çapında projelere imza atmıyor diye?!

Bence Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Aziz Sancar’a verilen ödülün benzerini fazlasıyla hak ediyor.

Ne buyuruyor Peygamber Efendimiz, “Allah her hastalığa bir deva yaratmıştır, araştırınız.”

Kaynak: www.star.com.tr

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir