Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Vaat Var, 3600 Yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla başlayan 2023 vizyon programında eğitimle ilgili vaatlerin çokluğu dikkat çekti. Ancak eğitim camiasının beklediği 3600 ek gösterge vaatler arasında yer almadı. Durumu hayal kırıklığı şeklinde değerlendiren öğretmenler “yeni bakanımız da bizi umutsuzluğa terk etti” serzenişinde bulundu. Bu görüşü savunan eğitimcilere göre Türkiye’nin 2023 Eğitim Vizyonu falan yok. Her şey bir yanılmadan ibaret.

Sözleşmeli öğretmenliğin 4+2 yıldan 3+1 indirilmesi, pedagojik formasyonun kaldırılacak olması öğretmenlerin vizyon programında olumlu karşıladıkları gelişmeler arasında.

Öğretmenleri Kim Yetiştirecek?
Bu konu vizyon belgesinde sarih bir şekilde yer almıyor. Bazı gözlemcilere göre pedagojik formasyonun kalkacak olması eğitim fakülteleri haricinde başka okullardan mezun olanların öğretmen olamayacağı şeklinde. Ya da Eğitim Fakülteleri dışındaki okullardan mezun olanlar MEB’in vereceği formasyon sertifakasını almak zorundalar.
Bu arada atama müjdesi bekleyen öğretmenlerde ne yazık ki bu müjdeyi duyamadılar.
Vizyon belgesine göre yöneticilikte köklü değişimler geliyor. Yönetici olarak sadece okul müdürleri değil İl ve İlçe müdürleri de denetlenecek. Öte yandan okul müdürlerinin yetkileri artıyor.

Yöneticilik konusunda bir başka gelişme ise şöyle: Yönetici atamada ehliyet ve liyakat temelli bir anlayış hâkim olacak. Özellikle Okul, ilçe ve il gelişim modelleri üzerinden yöneticilerin performansları değerlendirilecek.

Velilerin Yükü Azalacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan konu hakkında daha sonra şu açıklamaları yaptı:
Bakanlığın en üst kademesinden okul müdürlüğüne kadar dış müdahalelere kapalı hale gelecek. Okul yöneticiliği adanmışlık ister, gönül işidir. Kimse bu parametrelerin dışında kendine görev talep etmemelidir. Bu konuda STK lar bizim paydaşımız onlardan aynı desteği bekliyoruz. Okul yöneticilerimizle, öğretmenlerimizle velilerimizi karşı karşıya getiren uygulamaları kaldıracağız.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir