Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Korsana Hayır!

Yılmaz Özdil’in yeni kitabı ‘Mustafa Kemal’ kitabının dijital kopyaları, Whatsapp uygulaması üzerinden dağıtılınca yayınevi isyan etti.

Ufkumuzu açmak, farklı bakış açılarıyla düşünmek ve yeni bir şeyler öğrenmek için başvurduğumuz araçların en önemlisi kitap. Günümüzde kitaba ulaşmak kolaylaştı zira kitap basımı yaygınlaştı. Yaygınlaştı yaygınlaşmasına ama bu durum herkesi mutlu etmiyor. Çünkü orjinal kitaplardan çok korsan kitap basımları yaygınlaştı.

Hal böyle olunca emek hırsızlığı da artıyor. Bunun önüne geçmek için çalışmalar sürüyor ama teknolojinin gelişmesiyle birlikte korsanın da dijitalleşmesi, korsanla mücadele etmeyi daha da zorlaştırıyor.

Konuyla ilgili son örnek Yılmaz Özdil’in yeni kitabı ‘Mustafa Kemal’ ile karşımıza çıktı. Korsan kitapçılık alanında yeni bir çığır açmasıyla tartışılan kitap, iki haftada 750 bin basılmasıyla Türkiye’de bir ilke imza attı. Ama haberin ilginçliği kısa sürede basılmasında değil, kitabın farklı dijital kopyalarının Whatsapp uygulaması vasıtasıyla dağıtılmasında.

Kırmızı Kedi Yayınevi, böylesi bir dijital korsanlığa ilk defa rastlanıldığına dikkat çekerek, söz konusu değiştirilmiş dijital kopyaları hazırlayan ve her ne niyetle olursa olsun yayanlar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Dijital korsana dijital uyarı

Kırmızı Kedi Yayınevi konuyla ilgili bir metnin dijital korsancılık suçu işleyen kişilere ve suçun işlendiği gruplara gönderiyor. Yayınevinin gönderdiği metinde şu ifadeler yer aldı:

“Mustafa Kemal kitabının etkisi, gücü azaltılmak; evlere, kütüphanelere girmesi engellenmek isteniyor. Bu bağlamda, Mustafa Kemal adlı kitabı, eser sahibinin izni olmaksızın bilgi işlem olanaklarıyla (PDF formatında) çoğaltarak Whatsapp isimli iletişim ve telekomünikasyon yazılımı marifetiyle umuma ileten, yine aynı eseri izinsiz suretle çoğaltan, dağıtan, yayınlayan ve sair her türlü ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma ileten kişi veya kişiler hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 71. maddesi uyarınca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Eserin aynı suretle çoğaltımı, dağıtımı, yayımı ve iletimi eylemlerini icra eden, sürdüren ve/veya söz konusu eylemlere yardım eden tüm şahıslar hakkında da hâlihazırda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmaktadır ve bulunulmaya devam edilecektir. Bu itibarla Whatsapp uygulaması marifetiyle tüm taraflara gönderilen kitap metnini yaymanız, üçüncü şahıslara iletmeniz suç teşkil etmekte olup ayrıca tazminata mahküm olmanıza sebebiyet verebilecektir. Bu bağlamda söz konusu mesajın, kim veya kimler tarafından gönderildiğinin şirketimize bildirilmesi konusunda uyarılmaktasınız.”

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir