Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Nisan 16, 2024

İttifakta “Af” Çatlağı

Yerel seçimlere az bir zaman kala AK Parti ve MHP arasındaki “af tartışması” her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. Tarafların eleştirilerinin sertlik dozunu artırması ise Cumhur İttifakı’nda “çatlak mı var” yorumlarına neden oluyor.

Cumhur İttifakı oluştuğundan beri ilk kez oldukça yüksek perdeden yaşanan tartışma, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Twitter hesabından verdiği yanıtla yeni bir boyut kazandı.

Bahçeli’nin açıklamalarına ilk tepki, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Çelik her ne kadar, “Partiler arasında çeşitli politikalarda farklılık olması, ittifak çerçevesinin yıkıldığı anlamına gelmemektedir” dese de Bahçeli’nin sözlerini de “son derece incitici ve kırıcı” olarak niteledi.

“Sayın Cumhurbaşkanımıza gösterilmesi gereken saygı AK Parti’nin, milletimizin kırmızı çizgisidir” diyen Çelik şunları belirtti:

“Bahçeli’nin ifadeleri siyasi nezakete uymadı. Bu ifadeleri kabul edilebilir bulmadığımızı, Cumhurbaşkanımıza gösterilmesi gereken saygının esas olduğunu ifade ediyoruz. Cumhur İttifakı’nın gerektirdiği nezakete uymamıştır. Diliyoruz ki bundan sonra hassasiyet gösterilsin. Sayın Bahçeli ile Cumhurbaşkanımız arasında iletişim kanalı her zaman açıktır. Esas olan siyasi nezaketi korumak ve milletin beklediği büyük işlere odaklanmak. Bu cümleler son derece incitici, kırıcı cümlelerdir. Tüm AK Parti teşkilatını son derece rahatsız etmiştir. Tekrarlanmamasını temenni ediyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imalarla konuşmayı sevmediğini de söyleyen Çelik, “İma yollu MHP’yi ifade ettiğini söylemek, Cumhurbaşkanımızı yeterince tanımamaktır. Cumhurbaşkanımız, MHP’ye bir şey söyleyecekse açıkça MHP ismini zikrederek yapabilir” diye konuştu.

Son Tartışma İstanbul’da Başladı
21 Ekim Pazar günü İstanbul’da Üsküdar-Çekmeköy metro hattı açılış töreninde alandakilerden birine, “Canım kardeşim boşuna uğraşma. Biz rastgele cezaevlerine girenlere cezaevinin kapısını açamayız” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Devlete karşı işlenen suçları devlet affeder o ayrı bir konu ama şahıslara karşı işlenen suçları devletin af yetkisi yoktur. Bu böyle bilinsin. Hele hele 50 bini aşkın uyuşturucunun cezaevinde olduğu bir dönemde biz uyuşturucuları affeden bir iktidar olarak mı anılacağız. Buna evet diyor musunuz?” diye konuştu. Vatandaşlar da Erdoğan’ın sorusuna “hayır” yanıtını verdi.

Demokratik bir şekilde sorarak cevabını aldığını ifade eden Erdoğan, “Böyle bir şey olamaz. Şimdi birileri çıkarmış ‘af’… Ne affı? Eğer benim mağdurum, mazlumun bu noktada ‘tamam ben affettim’ diyorsa, bu ayrı konu ama biz asla. O zaman adil bir iktidar olamazsınız. O zaman adaletle hükmeden bir iktidar olamazsınız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce de MHP’nin TBMM’ye sunduğu yasa teklifine, “Yapılabilecek bir şey varsa değerlendirelim ama cezaevlerini boşaltmak için af çıkarılmaz. Bu konudaki çalışmalarımızı sağlam zemine oturtmak suretiyle yapılır. Anlık, ayaküstü düzenlemelerle değil. Adaletin tesisi farklıdır” demişti. Erdoğan’ın bu açıklaması, Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’de “kırgınlığa” yol açmıştı.

Yanıt Twitter’dan Geldi
Cumhur İttifakı’nın büyük partisi AK Parti’nin “af” ile ilgili yorumlarına daha temkinli yaklaşan ve cepheden cevap vermeyen MHP Genel Başkanı Bahçeli bu kez Twitter üzerinden Cumhurbaşkanı’nı direk hedef aldı.

Bahçeli, “Sayın Cumhurbaşkanı, ‘şimdi birileri çıkarmış af, ne affı?’ ifadeleriyle birlikte aynen şunları dile getirmiştir: ‘Hele hele 50 bini aşkın uyuşturucunun cezaevinde olduğu bir dönemde biz uyuşturucuları affeden bir iktidar olarak mı anılacağız? Elbette kast edilen Milliyetçi Hareket Partisi’dir. Partimizi zan ve töhmet altında bırakmak asla doğru değildir. MHP’yi yüzeysel ve üstünkörü bir şekilde uyuşturucuyla, uyuşturucu suçuyla yan yana getirmek şayet art niyet değilse, kesinlikle isabetsiz ve itibarsız bir isnattır” dedi.

MHP’den AK Parti’ye

“Hiç kimse Sayın Genel Başkanımıza nezaket dersi vermeye kalkamaz”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in af tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamalara verdiği yanıtta, “AK Parti sözcüsünün, ‘Sayın Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanımıza karşı kullandığı ifadeler siyasi nezaket, nezahet ve yüklenen sorumluluğa uygun bir yaklaşım olmamıştır.’ şeklindeki ifadelerini şiddetle reddederiz. Bu ülkede hiç kimse Sayın Genel Başkanımıza nezaket dersi vermeye kalkamaz. Sayın genel başkanımızın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı makamına gösterdiği saygı milletimizin malumudur. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın ittifak ve af konusundaki açıklamalarıyla parti sözcülerinin beyanları arasındaki belirgin sezgi, seviye ve anlayış farkı partimizce görmezden gelinmemiştir. ‘Cumhurbaşkanımıza gösterilmesi gereken saygı AK Parti’nin kırmızı çizgisidir.’ diyenlere cevabımız; ‘MHP’nin kırmızı çizgisinin, Milliyetçi Hareketin lideri Devlet Bahçeli olduğunu’ hatırlatmak şeklinde olacaktır”

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir