Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 19, 2024

İsrail Kaşıkçı Soruşturmasından Neden Rahatsız?

Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili detaylar gün yüzüne çıktıkça İsrail’in tavrı da netleşmeye başladı. Veliaht Prens’in zarar görmesinden endişe eden İsrailli gazeteci Tsvaya Greenfield, Ha’aretz gazetesinde yer alan yazısında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın İsrail’in 50 yıldır beklediği lider olduğunu söyledi.

Tsvaya Greenfield, Cemal Kaşıkçı olayında Salman’la ters düşülmemesi gerektiğine vurgularken Salman görevden el çektirilmesinin İsrail için yıkım olacağını yazdı.

Yazar Greenfield, “İsrail, kendisiyle önemli bir anlaşma yapmaya razı olacak büyük bir Arap liderin gelmesi için 50 yıldır hep dua etti” ifadelerini kullandı.

Yazar, Suudi Veliaht Prens’in itibarının, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayıyla ilgilendirilip zedelenmesinin Ortadoğu’da, İran’a karşı ABD, İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki ittifaka zarar vereceğini belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan Veliaht Prens’in itibarini kaybetmesini istediğini iddia etti. Yazar, Muhammed bin Selman’ın İsrail’in meşruiyetini isteyen bir Arap lider olduğuna vurgu yaptı. İsrail’in uzun yıllar beklediği bir Arap lider olan Muhammed bin Selman’ın görevden uzaklaştırılmasının İsrail için büyük bir yıkım olacağını söyleyen Greenfield, bunun önceki ABD Lideri Obama’nın İsrail’e karşı siyasetine uyum gösterdiğini yazdı.

Muhammed bin Salman, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını onaylamıştı. Suudi Arabistan Kralı Salman ise buna karşı çıkarak Kudüs’ün Müslüman ve Arap kimliğine vurgu yapmıştı.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir