Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Bu Milletin Kutsalını “Pazara Çıkarmaya” Kimsenin Hakkı Yok

YÖRÜNGE ANALİZ

Türkiye bir kaç gündür donarak şehit olan Mehmetçikleri konuşuyor. İktidarından muhalefetine konu herkesin gündeminde. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olayda bir ihmal olmadığını, arazi şartları için gerekli olan teçhizatın askerlerde mevcut olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konunun incelendiğini, gerekli adli ve idari soruşturmaların  açıldığını konunun tahkik edildiğini açıkladı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise iktidarı donarak şehit olan iki asker üzerinden topa tuttu; kesin bir ihmal olduğunu ileri sürdü. Ortada cevap bekleyen önemli bir soru var; eğer açıklandığı gibi her hangi bir ihmal yok ve askerler gerekli teçhizata sahipse o zaman iki askerimiz neden donarak şehit oldu? Bu sorunun henüz cevabı yok. Önümüzdeki günlerde muhakkak olacak.

Burada en temel sorun şu ki Türkiye donarak şehit olan askerler üzerinden kritik bir ayrışmanın ve toplumsal kırılmanın eşiğine zorlanıyor. Muhalefet konuyu asker üzerinden bir ötekileştirme siyasetine kurban ederken iktidar cephesi ise olayda olabilecek muhtemel bir ihmalin üstüne örtmeye çalışan bir psikoloji ile hareket ediyor havası veriyor. Hal böyle olunca da başta sosyal medya olmak üzere pek çok mecrada konu gündemdeki tazeliğini koruyor.

Gel gelelim Leman Dergisi’nin son sayısına; dergi kapağını donarak şehit olan iki askere ayırarak “Onlar dondu… Her şey dondu…” başlığıyla vermiş. Buraya kadar bir şey yok. Ancak devamındaki karikatür, toplumsal huzura en büyük darbe vuracak, toplumu bir birine karşı düşman edecek kadar düşüncesiz bir iş bilmezlik değilse, çok ince düşünülmüş mühendislik çalışması gibi duruyor. Karikatür, oğlu askerliğini bedelli yapmakta olan bir baba ile oğlunu vatan için şehit vermiş bir başka babanın diyaloğuna sahne oluyor. Birinin oğlu “bedelli askerlik yaparken” diğerinin oğlu “bedeli ödemiş” şeklinde gösteriliyor. Toplumsal huzura adeta dinamit koyacak kadar tehlikeli bu kapak sosyal medyada da tepkiyle karşılandı.

İşin özeti; bu toplumu askerlik ve şehitlik gibi kutsal kavramlar üzerinden ayrıştırmaya kimsenin hakkı yok. İhmal yahut kasıt varsa sorumlular er ya da geç bedelini ödeyecektir.  Ancak buradan bir siyasal söylem geliştirerek iktidarı yıpratacağım derken toplumun değerlerinin dejenere edilmesi Türkiye’nin geleceği adına büyük bir tehlikedir. Yıl olmuş 2018, ne dağlarında askerlerinin donarak şehit olduğu bir Türkiye, ne de kutsal değerler üzerinden ayrıştırıcı söylem siyasetini siyasal ranta dönüştüren siyasetçiler istiyoruz. Türkiye bunları hak etmiyor.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir