Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Marka Asla Sadece Marka Değildir!

Kaliteden önce marka diyorsa bir toplum artık onun içe değil dışa önem veren ve bu yüzden de hakikatin künhüne varmaktan fersah fersah uzaklaştığını ve yüzeyselliğin kurbanı olduğunu söyleyebiliriz.

Dünyada ve ülkemizde artık ne arıyorsanız ilk baktığınız yer internet. İnternette de özellikle markalı ürünler yine kendilerini ön plana çıkartmayı başarıyorlar çünkü Google imparatorluğu parayı verenin düdüğünü çalıyor. AB birliği en sonunda Google’a ceza kesti. Sebep: bir konuda arama motoruna alışveriş için yazdığınız ürünlerde kendisine reklam verenleri ön plana çıkartması. Dünyanın neresine giderseniz gidin bir mal ya da hizmetin kendisini tanıttığı ad ya da logoya ‘marka’ diyebiliriz.

Eskilerin tabiriyle bir nevi “alamet-i farika”. Brandage adlı marka fetişizmini ayyuka çıkartan bir dergide okumuştum: Barbie bebek yerine Suriye menşeili bir firma tarafından Ortadoğu’da çıkartılmış İslami görünümlü bebeklerden bahsediyordu. Bu firmanın çıkarttığı bebekler çok tutmuş başarılı bir marka stratejisi izlemiş satışları iyiymiş. Keza İranlılar da milli bebeklerini çıkartmışlar. (Batının Barbie ve Ken’ine alternatif olacak oyuncak bebekler. “Sara ve Dara” İran’da bir oyuncak şirketi.)

Türkiye’de de Milli Eğitim Bakanlığı bir zaman ‘Elif bebek’ diye bebek çıkarttı ama ticari olmaktan uzak, göstermelik bir devlet işi gibi geldi bana. Fiyatları da pahalıydı keza.

Elbette kız çocuklarının vazgeçilmez oyuncağıdır bebekler. Herkes kendi kültürüne ve ruh dünyasına göre şekillenmiş, çocuğunu da ona göre şekillendirecek oyuncak ister.

Devamı Yörünge Dergisi 1. Sayısında (Ekim/2017)

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir