Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Depreme Önlem Alınsaymış

Bu işe aklı eren ne kadar kişi varmış meğer.

Okur yazar olmayan (ümmi) biri Nasrettin Hocaya bir mektup getirir. ‘Hocam şunu okur musun’ der. Hoca da alır, bakar ki kargacık burgacık yazılmış. Sökmek mümkün değil; ne elif, elif, ne mim, mim. ‘Ben bunu okuyamam, kötü yazılmış’ der. Adam sinirlenir; ‘ayıp ayıp, başındaki kavuktan utan bir de hoca olacaksın’ diye azarlar.

Hoca da kavuğu çıkarıp uzatır; ‘marifet kavuktaysa al da sen oku’ der.

Depreme önlem almakta Japonya’nın üstüne devlet var mı? 1995 Yılında deprem, ‘Kobe kentini vurmuş Richter ölçeğinde 7,2 büyüklüğündeki depremdir. Deprem anı ve sonrasında çıkan yangınlarda 1,5 milyon nüfuslu kentte ölü sayısı 6200’leri bulmuş, Japonya ekonomisine de büyük darbe indirmiştir. Son 50 yıl içinde Japonya’da meydana gelen en yıkıcı deprem olarak kayıtlara geçmiştir.Şehrin altyapı şebekesi tamamen çökmüştür,gaz boruları patlamış,su şebekeleri kullanılmaz duruma gelmiştir zararı 150 milyar dolardan daha fazladır,dünyanın en pahalı afetlerinden biridir. Japon merkez yönetiminin tam 2 gün sonra yardım gönderebildiği depremdir.Bu depremin ardından Japon hükümeti depremlere daha hızlı yardım gönderebilmek için ulusal felaket stratejisi geliştirmiştir.’

Duymuş bir yerlerden ‘depreme önlem alınsaymış’ geçmiş tweetter ın başına. Almadınız önlem. Mesela ne yapılmamış? E önlem alınmamış dedik ya. İyi de hiç alınan bir önlem yok mu mesela, bunlardan haberin var mı?

99 daki büyük Marmara depreminden sonra devletimizin ilk aldığı önlem ceset torbası sipariş etmekti.

Deprem engellenebilir mi; yok. Erken uyarı imkanı var mı; yok. Nerede ne zaman olacağı belli mi; yok. Evet de, bunlar böyle diye yan gelip yatmak da olmaz elbet. Eleştiri de olur, eksikler de söylenir. Yol yordam da gösterilir. Öyle ‘önlem alınmadı, batsın almayanlar’ la eleştiri olmaz. Önemli olan depreme mümkün olduğunca hem devlet hem de vatandaşlar olarak hazırlıklı olmaktır.

Naci Görür hocama saygı duyarım. Elazığlıdır. Elazığ depremiyle ilgili önceden bilgiler de vermiştir. Ama kalkıp da TV de ‘ben demiştim’ pozisyonu alması hoş kaçmamıştır. Hoca demiş de bu depremin daha az hasar ve zayiatla atlatılmasını mümkün kılacak ne yapılmamıştır? Yapılması gereken hiç bir şey mi yapılmamıştır? Depreme verilen tepkinin hazırlıklı olunmadığına mı işaret sayılmasını düşünmüştür hocam?

Naci hocamı bir kenara koyuyor, onu eleştirmekle birlikte eleştirilerinin de dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Ondan sonra klavye en kahraman Rıdvan’larına dönüyorum. Alın size kavuk. Hadi okuyun mektubu. Şöyle bir internette dolaşıp da 99 depremine nasıl yakalanılmış, ondan sonra neler yapılmış, neler yapılmamış bir araştırmanız olmuş mu? En kolay şey eleştiri. Ama nitelikli eleştiri o kadar da kolay değildir.

Türkiye son yıllarda deprem bilinci ve depreme karşı önlemler konusunda epey yol almıştır. Yapılanlar yeterli mi? Tabi ki değildir. Kobe örneğini boşuna vermedim. Daha gidecek çok yolumuz var. Ama şu bilinsin ki depremle dalga geçer hale gelmek belki önümüzdeki yüzyılda bile mümkün olmayacak. Bu işler ben bu gün söyledim, hemen yarın yerine getirin götürmüyor. Koskoca Avustralya kıtası yangınlarla kavruldu. Neden önlem almamış onlar; keriz mi?

Siz doğayla baş etmeyi o kadar kolay mı sandınız. İnsanoğlu binyıllardır veriyor bu mücadeleyi.
Firuz Türker

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir