Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Sakal, bıyık!

Şaka gibi, olacak iş değil; ama oldu. Tam bir Ortaçağ görüntüsü, ama yaşandı. Daha doğrusu, bunu da yaşattılar Türkiye’ye! Hem de her fırsatta “çağdaşlıktan”“demokrasiden, “hak ve özgürlüklerden” bahsedenler yaptı bunu.

Hitler bugün yaşıyor olsaydı, herhalde böyle yapardı!

Faşist Mussolini sanırım farklı davranmazdı!

Tam da Vladimir İlyiç Lenin ve Josef Stalin’e özgü davranışlar bunlar!

İnsanları inim inim inleten baskıcı yönetimleriyle tarihe damga vuran bu isimlerin üzerinden neredeyse bir asır geçti. Ama davranışlarıyla yaşatılıyorlar bugün. İtalyanların Başbuğu muhterem Duçe Benito Mussolini’nin ruhu şad ediliyor. Hem de yıllar boyunca O’na sözde karşı çıkıp, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atanlar yapıyor bugün bunu.

Hiç tepki göstermesinler; kırılıp küsüp darılmasınlar. CHP’den bahsediyorum…

Yıllar boyunca başörtüsü ile uğraştılar. Türkiye, kanayan bir yara olan bu sıkıntıyı aştı. Şimdi de sakala-bıyığa taktılar. Koca koca adamlar, insanların bıyıkları peşinde koşup, bıyık kontrolü yapıyorlar şu günlerde.

İşte size Manisa Alaşehir’den bir olay:

Alaşehir Belediyesi, MHP’deydi. Yapılan son yerel seçimin ardından CHP’ye geçti. Ardından MHP’li çalışanlara ciddi baskılar yapılmaya başlandı.

Bunlardan biri de Alaşehir Ülkü Ocakları Başkanı Uğur Güzel. Bıyıklarına takıldılar O’nun. Önce uyardılar, “Bıyıklarını kes” dediler. “Kesmem” cevabını alınca da kendisine uyarı cezası verdiler. Olay duyulunca, Manisa Ülkü Ocakları Başkanlığı bir talimat yayınladı. Manisa’nın ilçelerindeki bütün Ülkü Ocakları başkanları, CHP zihniyetini protesto için bıyıklarını kesti.

Bıyıklar kesilmeseydi, muhtemelen daha ağır cezalar gelecekti. Uğur Güzel, belki de işinden olacaktı. Türkiye’deki, başörtüsü yüzünden hayatları kararan insanların utanç listesine, bıyıklarından dolayı işsiz kalanlar da eklenecekti.

“Çağdaş” ve “demokrat” CHP’nin “sabıka dosyası” daha da kabaracaktı.

***

Normal, ortada yadırganacak durum yok. CHP’nin tepesinden aşağılara doğru yayılan bir zihniyetin yansımaları bunlar! Kemal Kılıçdaroğlu, SSK Genel Müdürü olduğu dönemde ülkücülerin ekmeği ile oynardı. İstifa edip, kadroları boşaltmaları için Doğu ve Güneydoğu’ya sürgün ederdi. Belediye başkanları da bugün bıyıkları ile uğraşıyorlar!

Sadece bu kadar mı?

Değil elbette. İnsanların otutup-kalkmaları da CHP’nin takıldığı çok önemli konular arasında. Ekrem İmamoğlu, birkaç gün önce işten atıp, sonra görüştüğü işçilerin, karşısında düzgün oturmadıklarını söyledi. Bu durumu, onların ekmeklerini elden almanın haklı gerekçesi olarak göstermeye çalıştı. “Halkçı CHP” gözümüzün içine baka baka, vatandaşın karşılarında ne tür davranışlar sergilemeleri gerektiğini bile düzenleme hakkını görüyor kendinde!

Bakın, basit bir konudan bahsetmiyorum. Bir yandan “kutuplaşmayı” eleştiren, diğer taraftan, halkın kişisel tercihlerine bile karışıp, onlara ayar vermeye çalışan bir zihniyeti ortaya koymaya çalışıyorum.

Bir CHP klasiğidir bu!

Halka tepeden bakan, sakal-bıyık ve kıyafetini bile düzenlemeye çalışan, arızalı kafadır karşımızda duran!

Emin Pazarcı/Akşam

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir