Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Herkes Ateşini Kendi Getirir

Gün yok ki bir soru sorulmasın. Bugün de garip bir soru ile karşılaştım. Cemaatimden, hali vakti yerinde  samimi olduğum  birisi, “Cehennemin ateşi nasıl?” diye bir soru sordu.

Ayetle, hadisle anlatmaya çalıştım. “Yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden sakınınız.”(Bakara, 2/24) ayetini okudum ve  ona anlattığım şu kıssayı sizinle de paylaşmak istedim.

Abbasî’lerin ünlü halifesi Harun Reşid  zamanında yaşamış olan Behlül Dana (VIII. yüzyıl) , dönemin evliyasındandı. Zaman zaman aklından zoru olan kimselere has tavırlar takınır, herkes de bundan dolayı kendisini deli sanırdı. Ama bunu maksatlı yapardı. Behlül Dana hazretleri daima Harun Rediş’in yakınında bulunur, çeşitli sebepler hasıl ederek onu uyarırdı. Bir gün Behlül Dana hazretleri, üstü başı toz toprak içinde uzun bir yolculuktan gelmiş olmanın belirtileri ile Harun Reşid ’in huzuruna

– Bu ne hal Behlül, nereden geliyorsun?

– Cehennemden geliyorum ey hükümdar.

– Ne işin vardı cehennemde?

– Ateş lazım oldu da ateş almaya gittim.

– Peki, getirdin mi bari?

– Hayır efendim getiremedim. Cehennemin bekçileriyle görüştüm, onlar “Sanıldığı gibi burada ateş bulunmaz, ateşi herkes dünyadan kendisi getirir” dediler.

Düşünen  anlayan için, bu kıssadan  çıkarılacak çok hisse vardır.  Ahiret, dünyanın tarlası değıl midir? Ne ekersen onu biçersin. Dünyada sevap eken ahrette bahçesini cennette bulur; günah eken ateşini  cehennemde bulur. Bahçesinin gülünü  de ateşinin korunu da hazırlayan  kendisidir; ama nerede işte  dünyada!

Yüce kitabımızda Cenab-ı Hakk’ın  tüm uyarılarına rağmen hâlâ  insan nisyandaysa,  cehennemi hiçe  sayıyor demektir. Oysa; kendi sonunu kendi elleriyle  nasıl hazırladığını bir bilse,  günah işlemeye cesaret edemezdi herhalde.

Allah’ım bizleri, kendi  kendini yakmak isteyen gafillerden etmesin. Amin!

Hacı Arıcı

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir