Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Nisan 16, 2024

Editörden Eylül 2019

Yörünge’nin Öngörüsü

Geçen ay “Türkiye’nin Kader Ayı: Ağustos” kapağını yaparken, somut veriler ışığında hareket etmiştik. Hayale veya uydurmaya dayalı bir başlık değildi. Bu nedenle ilk Editörden yazımda “Türkiye’nin Yörüngesi” başlığını uygun görmüştüm. Evet, kader ayıydı ve Türkiye’nin Yörünge’si bunu öngörmüştü. Hatırlayın;

– 5-7 Ağustos’ta ABD ile görüşen heyetler Barış Koridoru/Güvenli Bölge olarak adlandırılan bölgede atılacak adımlar konusunda bir mutabakata vardı. ABD’ye güvenilir mi? Kesinlikle güvenilmez. Geçmiş bunun örnekleri ile dolu. Terörle Mücadele Koordinatörlüğü, Münbiç Mutabakatı vs. hiçbirinde verdiği sözü tutmadı. Örnekleri çoğaltabiliriz. Ancak sözünü ettiğimiz, Türkiye’nin kaderini etkileyecek bir mutabakattı. Olumlu mu olumsuz mu sonuçlanacak önümüzdeki dönemde belli olacak.

– Şu satırları yazdığım dakikalarda İdlib sınırımız kaynıyordu. Yüzlerce, binlerce İdlibli sınırımıza yığıldı. Neden mi? Çünkü Suriye ordusu, İdlib’in güneyinden kente saldırıya geçti. Aslında Mayıs ayında başlamıştı bu süreç. Ağustos ayında ise saldırılarını artırdı. Ordumuzun gözlem noktalarını hedef aldı. Sonuç mu: Türkiye’ye geri adım attıramadı. Ancak bölgede kartlar yeniden karılacak artık. Çünkü Rusya destekli Suriye ordusu güneyden İdlib’e doğru bir koridor açtı.

– İdlib ile bağlantılı olarak Türk-Rus ilişkisinde de dozu düşük de olsa bir gerilim yaşandı. İnisiyatif alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerilimi düşürmek için önce Rusya lideri Putin ile telefonla görüştü, ardından gelen daveti kırmayarak Moskova’ya gitti. İki lider Moskova’da tarihi görüntüler verdi. Mesaj yerine ulaşmıştı. Ziyaretin akşamında ABD’den arka arkaya Türkiye karşıtı çıkışlar gelmeye başladı.

Geçen sayımızda Astana liderler zirvesinin gerçekleşeceğini de yazmıştık. O zirve ertelendi. Muhtemelen ABD ile varılan mutabakat ve İdlib gerilimi bunda etkili oldu. Zirvenin Eylül ayı ortasında gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Bu ay sadece bizim değil, dünyanın gözü bu zirvede olacak.

Gelelim bu sayımıza…

FETÖ militanları 15 Temmuz ihanetinin altyapısını Harp Okulları’na girerek, 2000’li yıllarda da tamamen kontrolü ele geçirerek hazırlamıştı. Bu ihanet sürecinde kendilerine biat etmeyen Harbiyeli çocuklarımıza akıl almaz işkenceler yaptılar. Kapak dosyamızda bu işkenceleri okuyacaksınız. Yağız Aksakaloğlu yazdı. AK Parti’nin etkili isimlerinden Metin Külünk Yörünge’ye önemli açıklamalar yaptı. Fırat’ın doğusundan dış gelişmelerin iç siyasete etkilerine kadar çarpıcı değerlendirmeler okuyacaksınız. Cüneyt Toraman hocamız da, Adli Yıl Açılışına yönelik bazı Baroların tepkisini değerlendirdi.  Çin, ABD ile küresel bir rekabete girdi. Bu sayımızda bu ülkenin politik olarak iki kritik fay hattını inceledik. Gökhun Göçmen’in kaleminden. Malazgirt… Türk tarihinin bin yıllık mührü. Aydın Enes Seydanlıoğlu, Malazgirt zaferinde Kürt kardeşlerimizin katkısını inceleyen yazısıyla bu sayımıza değer kattı. Yine Beşir İyidiker, Şevket Apuhan, Ulaş Başer Gezgin, Güney Batı Ferhat ve Ercan Dolapçı ekonomiden tarihe, dünyadan felsefeye kadar çok önemli yazılarıyla bu sayımızda yer aldı.

Dolu dolu bir dergi okuyacaksınız. Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı bir ay olmasını dileriz.

***

Bu ay Muharrem Orucu ayı. Alevi vatandaşlarımızın tuttukları orucu, yaptıkları ibadetleri Allah kabul etsin.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir