Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Niçin Kurban?

Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil’in, Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.

Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü, daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine, malını Allah’ın rızâsı için  yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir. Onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah’a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.

Yüce Allah,  biz insanlara her yıl iki bayram nasip etmiştir. Bu bayramlardan Kurban Bayramı’nda Yüce Allah’a teslimiyetimizi ısbatlamak için kurban keseriz.

PEKİ KURBAN KESMENİN ÖNEMİ NEDİR,NİÇİN KURBAN KESERİZ?

1.KURBAN Allah’a Teslimiyettir.

Her yıl Allah rızasını kazanmak için kestiğimiz kurbanlar ,Allah’a teslimiyetin bir göstergesi değil de, nedir? Unutmayın Değerli Mümin Kardeşlerim! Kurban, Allah’a teslimiyettir ve yine unutmayın ki Cenab-ı Allah’ın bizlerin kestiği kurbanlara ihtiyacı yoktur. O ki, bizleri yoktan var eden değil mi? O halde bizim kurbanlarımız ona lazım değil.

2.KURBAN  Yardımlaşmaktır.

Yılda bir kere bile boğazından et geçmeyen mümin kardeşlerimizle yardımlaşmaktır. Kurban Bayramı’nın önemi,bizlere maddi durumu iyi olmayan kardeşlerimizi hatırlatmaktır. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir. “ diyen Peygamber (sav)’in ümmeti olarak her gün, hatırlamamız gerekirken yılda bir kere Kurban Bayramı’nda hatırlamak her ne kadar bizlere yakışmasa da, yine de Kurban Bayramı, yardımlaşmanın tavan yaptığı mübarek bir zamandır. Rabbim kimseyi fakirlik ile sınamasın! Onun için kurbanın önemini daha iyi kavramamız ve onu, sadece bol bol et yenilen günler olarak görmememiz gerekmektedir.

3.KURBAN, Allah Rızası için Malından Vazgeçmektir.

Bizler bu fani dünyaya gelir ve bir göz açıp kapayıncaya kadar gideriz. Öyle ki şu an bulunduğunuz ev sizce sizin mi? Dün sizin miydi ki yarın da sizin olsun. Bu dünya fani. Bu dünyadaki mal varlığımız sizce ahirette bizimle gelecek midir? Hayır değerli mümin kardeşlerim. Bu dünyadaki mal varlığımız öte dünyaya bizimle gelmeyecek, gelemeyecek. Sadece Allah rızası için malımızdan vazgeçip fakire, yoksula, yetime verdiklerimiz sevap olarak bizimle gelecek. Öyle ise kurban, Allah rızası için malından vazgeçmektir. Kurban Allah için vermektir. Kurban Allah rızası için malından vazgeçmektir. Kurban malımızın ve mülkümüzün bizim olmadığını? onların hepsinin Allah’a ait olduğunu arşa haykırmaktır.

4.KURBAN Hatırlamaktır.

Evet, kurban hatırlamaktır. Hz.İbrahim’in Allah için oğlunu kurban etmesini yani Allah’a teslimiyetini hatırlamaktır. Kurban Hz.İsmail’in, Allah için kurban edilmeye karşı gelmeyişini hatırlamaktır. Kurban, Allah’ın kendisine inanan ve kendisine ölesiye teslim olan kullarına mükafatını hatırlamaktır. Kurban Allah’ın olan malımızı, Allah rızası için vermemiz gerektiğini hatırlamaktır. Kurban kesmenin önemi kurbanlarımıza Allah’ın ihtiyacının olmadığını hatırlamaktır. Ve kurban, akrabalarımızı ziyaret etmeyi yani sıla-i rahim’i hatırlamaktır. En önemlisi de kurban, Allah’tan geldiğimizi ve ancak Allah’a döneceğimizi hatırlamaktır.

Bu vesileyle, Kurban bayramınızı tebrik ederim. Selam ve  dua ile…

Hacı ARICI

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir