Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Nisan 23, 2024

Fikir Şey Etmek Zorunda Değilsin!..

Çok iyi şarkı söylüyor, çok güzel oynuyor, çok güzel çiziyor olması kimseyi allame-i cihan yapmaz…

Yani demem o ki, sanatçı toplumun ilerisindedir, ileri görüşlüdür, kanaat önderidir, aydındır gibi ifadeler lafı güzaftır. Ha, tabii ki entelektüel derinliğe sahip aydın sanatçılar vardır. Onları tenzih ederiz…

***

Velhasıl şarkıcı türkücü oyuncu ressam artist..vs, diyorsun. İnsandan söz ediyorsun. Tabii ki bir dünya görüşü, bir siyasi çizgisi olacak.

Lakin ne icra ediyorsa etsin sanatçı olduğu için kerameti kendinden menkul kanaat önderi olmak zorunda değil… Tamam, aydın da olabilir ama makulü bulmak zorundadır…

***

“Fikir serdedeyim” derken saçmalayanını çok gördük…

Ve ne yazık ki bunun da sebebi “sanatçı, duyarlı, muarız” olmanın sabah akşam haklı haksız iktidara giydirmek olduğuna inanmaları… (“Sanatçı dediğin CHP’li olur” diyen süzme salak köşe yazarı var bu ülkede. Yazarı böyle olan bir güruhun sanatçısının halini siz düşünün!)

***

Örneği çoktur…

“Yarın darbe olsa, çok mutlu olurum” diyen “sanatçı”yı gördük!..

“Hükümet yıkılsın da nasıl kim yıkarsa yıksın” diyen “sanatçı”mız var!..

“Adnan Menderes Rusya ile görüşecekti ihtilal oldu. Süleyman Demirel kuzeye döndüğü zaman ihtilal oldu. Bakalım darısı kimin başına. Demokrasiye ulaşamazsak belki lideri ayağından asarlar, belki mahzenlerde zehirlenerek ölür, belki de başka liderlerin yaşadığı sonları yaşayabilirler” diyen “sanatçı”yı da hatırlayın!..

İmamoğlu güzelleme yapayım derken; “10 Kasım 1938’den bu yana ilk defa bir siyasi; duruşu, doğruluğu ve ileri görüşüyle Atatürk’ten sonraki sancağı eline almıştır!” diyen “sanatçı”mız oldu yahu!.. (Atatürk o kadar tatil yapmıyordu ama?!..)

Son olarak da kadın cinayetlerinin sebebini bulan, “Olayda dincilik ve sağcılık suçlu” diyen fikir fukarası densiz de sanatçı olma yolun ilerliyor!..

***

Hasılıkelam hep söylerim. Yine söylüyorum…

“Sanatçı dediğin halka ‘mâl’ olan kişidir… Lakin halkın değerlerine rağmen halka ‘mâl’ olunmaz. Ondan sanatçı değil, ancak ‘mal’ olur!..

Hikmet Genç/Akşam

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir