Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

Editörden Ağustos 2019

Türkiye’nin Yörünge’si

 

Türkiye kritik bir eşikte. Temmuz ayında öyle gelişmeler yaşandı ki, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı kesin gibi. 12 Temmuz’da S-400’lerin ilk partisi Türkiye’ye getirildi. Doğal olarak herkes Washington’ın göstereceği reaksiyonu bekledi. Ancak Pentagon’un arka arkaya ertelenen basın toplantıları haricinde ABD başkentinde bir hareketlilik gözlemlenmedi. Elbette süreç yeni başlıyor. ABD’li senatör Lidnsey Graham’ın görevlendirilip “Bari S-400’leri kurmayın” mesajı dışında ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’ye hak veren duruşu devam etti. Ek olarak bu ay Türkiye’nin merkezinde olduğu önemli toplantıların yapılacak olması “Türkiye’nin Kader Ayı: Ağustos” dememize neden oldu. Evet, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Türkiye, müttefiklik ilişkilerini bozmadan, daha bağımsız politika yürütmenin adımlarını daha sağlam bir şekilde atmaya başladı. Biz de bu sayımızda bu adımları, yaşanan gelişmeleri işlemeye, Türkiye’nin yörüngesini anlatmaya gayret gösterdik.

Kapak dosyamızla bağlantılı olarak Aynur Bayram arkadaşımızın Batı dünyasını çok yakından tanıyan ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile yaptığı söyleşi, ABD ve Rusya ilişkilerimizden Suriye ve Doğu Akdeniz meselesine çok önemli bir perspektif sunuyor.

Kapak konumuz ile bağlantılı olarak Tahran’ı iyi gözlemleyen gazeteci Yakup Aslan’ın İran’ın Amerikan yaptırımlarına karşı izlediği politikayı anlatan yazısı ile ekonomist Şevket Apuhan’ın Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırıya karşı neler yapılması gerektiğini irdelediği yazısı önemli bilgiler içeriyor.

  1. yüzyılın en önemli projesi olmaya aday Bir Kuşak Bir Yol Projesinin mimarı Çin’in, Doğu Akdeniz’e bakış açısı ve kıyısı bulunan ülkelerle ilişkisi da dosyamızın bir diğer boyutu.

Ağustos sayımızda kapak dosyasının yanı sıra çeşitli konularda çok değerli dosyalar ve konular da yer alıyor. Örneğin kendisi de FETÖ tarafından hedef alınmış olan emekli İstihbaratçı Albay Coşkun Başbuğ ile özellikle Fırat’ın doğusuna yapılması beklenen operasyonu, terör örgütleriyle mücadelenin ayrıntılarını, Irak’ın kuzeyindeki terör yuvalarına yapılan operasyonun amacını konuştuk.

Yunanistan’daki seçimlerin ardından Türk-Yunan ilişkileri ve bunun Ege ve Doğu Akdeniz’e olası yansımalarını Kıbrıs ve Balkan uzmanı Gözde Kılıç Yaşın değerlendirdi.

Avukat Cüneyt Toraman hocamız, yerel seçimlerin ardından gündeme gelen Cumhurbaşkanlığı sisteminde revizyon yapılması yönündeki tartışmalara, “Başkanlık Sisteminde Revizyon” başlıklı yazısıyla derinlikli bir katkı yaptı. Bingöl Üniversitesi Araştırma Görevlisi Erkan Baysal, geç kalan ve tüm dünyayı ilgilendiren bir konuyu, dini radikalizmi işledi.

Beşir İyidiker, hem ekonomiye hem de siyasete yönelik analizlerini iki yazı ile aktardı.

Bir başka dikkat çekici yazıyı da, Prof.Dr. Ulaş Başar Gezgin kaleme aldı. Prof. Gezgin, dünya dışı uzaya giden uzay gezginlerinin karşılaştığı zorluklar ve nasıl kriterlerle seçildikleri gibi çok bilinmeyen bazı bilgileri aktardı.

***

Adil Gülmez’den Genel Yayın Yönetmenliği bayrağını devraldım. Adil hocamızdan bundan sonra da katkılarını beklediğimizi belirterek, kendisine dergimize kattığı değer ve emekleri dolayısıyla teşekkür ediyoruz.

Ülkemize, milletimize ve okurlarımıza huzur dolu iyi bir ay diliyor, mübarek Kurban Bayramınızı ve 30 Ağustos Zafer Bayramınızı şimdiden kutluyoruz.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir