Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cumartesi, Nisan 20, 2024

ABD Masaya Vuramıyor Artık

Gidiyorlar, geliyorlar. Bizi durdurmak istiyorlar. Kimi zaman tehdit dili kullanıyor, kimi zaman dostluk mesajları veriyorlar. Bazen de Türkiye’yi oyalamaya çalışıyorlar. Artık eskiden olduğu gibi ellerini masaya vuramıyorlar.

Üstelik gerektiğinde geri adım da atıyorlar.

Şöyle bir geriye gidip gelişmelere bakalım: “Suriye’ye girmeyin” dediler. Durdurmaya çalıştılar. Ama girdik, oradayız.

Sineye çektiler.

İtirazlarına rağmen Azez-Cerablus hattını terörden temizledik. Durumumuzu daha da sağlamlaştırıp İdlib’e asker gönderdik.

Fiili durumu kabul etmek zorunda kaldılar.

Afrin’de adamlarının tepesine bindik. Suriye’de taşeron olarak kullandıkları PKK-PYD’yi dağıttık. Şehri temizledik.

Seyretmekten başka bir şey yapamadılar.

Şimdi de “yetmez” diyoruz. Fırat’ın doğusunu terörden temizleme kararlılığımızı ortaya koyuyoruz. Bizimle masaya oturup, ittifak yaptıkları terör örgütünü korumaya çalışıyorlar. Türkiye’yi durdurmak, memnun etmek için çareler arıyorlar.

Alınan mesafe ortada! Bunlar son derece önemli gelişmeler. Geçmişte hayal bile edilemeyenler gerçekleşiyor. Türkiye “Süper Güç” Amerika ile pazarlık yapıyor. Milli çıkarlarından taviz de vermiyor.

***

Aslında Suriye’de defalarca oyununu bozduk biz ABD’nin. Şimdi de son darbeyi vurmaya çalışıyoruz.

Karşımızda emperyalist emellerle bölgeye çöreklenen ve müttefik olarak da düşmanımızı seçen bir ülke var. PKK-PYD, ABD’nin paralı askerleri. Suriye’de onları taşeron olarak kullanıyor. Bütün geleceği ve planlarını da onların üzerine inşa etmiş durumda. Bu terör örgütü elemanlarını her vurduğumuzda Amerika’nın canı yanıyor.

Biz, terör örgütünü sınırlarımızdan uzaklaştırmaya kararlıyız. Bu amaçla, yaklaşık bir yıldır bölgeye yığınak yapıyoruz. ABD de aynı şekilde silah ve mühimmatla sırtını dayadığı terör yapılanmasını destekliyor. Onları Türk askerinin elinden kurtarmaya çalışıyor. Çünkü, bölgeyi PKK-PYD marifeti ile elde tutup sömürüyor. Onlar üzerinden geleceğe yönelik planlar yapıyor.

Suriye’deki PKK-PYD demek, ABD demek! Zaten son günlerde tamamı Amerikan bayrakları ile geziyor.

Büyük bir panik var. Sona gelindiğini herkes görüyor. Türkiye, “PKK-PYD yapılanmasını dağıtacağız” derken, aslında ABD’nin çıkarlarını hedef aldığını çok iyi biliyor. Amerika da kurmayı planladığı oyunun Türkiye tarafından bozulmaya çalışıldığının farkında. Buna rağmen Türkiye’yi karşısına alıp çatışmak istemiyor. Bir satranç oyunudur sürüyor…

***

SuriyeABD için önemli.

Bizim içinse var oluş-yok oluş meselesi! Üstelik, bıçak kemiğe dayanmış durumda. Geri adım atmamız mümkün değil.

Peki ne olacak?

Amerika ya yine taviz verecek, geri adım atacak; ya da Türk askeriyle karşı karşıya kalacak. Yok bunun başka bir yolu. O yüzden pazarlık masasına önce 5 kilometreyle oturdu, sonra 15 kilometreye çıkarttı.

Geçen zaman içinde Trump Erdoğan’ı tanıdı, Pentagon Türkiye’nin kararlılığını ve yapabileceklerini gördü.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “Amerikalılar görüşlerimize yaklaştılar” sözleri önemli. Çünkü, durumun ciddiyetini onlar da anladı artık.

Emin Pazarcı/Akşam

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir