Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Demokrasinin Değerini Bilmek

Ülkemizde demokrasi değil de diktatörlük olduğunu iddia edenlerin dünyadan haberi yok. Demokrasimizin eksikleri vardır doğru. Zaten hiç bir demokrasi eksiksiz değildir. Öyle kalıp gibi bir demokrasi yok. Eksikler zamanla ortaya çıkar ve giderilir.

Demokrasinin birinci kuralı halkın söz hakkıdır.Bunun da en birincil unsuru serbest seçimlerdir. Zamanında ‘açık oy gizli sayım’ kuralı ile seçim yapmış olanların ardılları ‘demokrasiyi biz getirdik’ diye övünüyorlar. Onlar bunu getirmeden önce yok muymuş? Eğer yoktuysa, kime karşı getirmişler demokrasiyi? Hem demokrasi olmayan bir rejim kurmuşlar, sonradan da hadi biraz da demokrasi olsun diye lütfetmişler mi?

Bu saçmalıkları öne sürenler bir de ‘sandık her şey değildir’ diyerek seçimleri de önemsizleştirmek istiyorlar.Bunlar kazandıkları zaman oluyor ama kaybettikleri zaman hemen seçimleri gayrı meşru ilan ediyorlar. Ben oy verme yaşıma girdiğimden beri hiç bir seçimi boş geçirmedim. Oy vermediğim bir tek seçim yok. Boş oy kullandım, iptal oy kullandım ama mutlaka kullandım.

Yarınki seçimde de, demokrasinin bana verdiği bu hakkı zayi etmeyeceğim. Kime oy verildiğinden daha önemli olan şey, oy verilmiş olmasıdır. Seçimler ne kadar demokratik bir haksa, sonuçlara itiraz hakkı da o kadar demokratiktir. İşine gelen sonucu kabul edeceksin, işine gelmeyene itiraz edeceksin, başkası itiraz ettiği zaman ortalığı velveleye verecek, demokrasinin olmadığını söyleyeceksin. 31 Mart seçimlerine itiraz gayet demokratik ve de haklı bir itirazdır. Pek çok parti pek çok yerde 31 Mart seçim sonucuna itiraz etti. Hepsi oluyor da İstanbul seçimleri neden olmuyor. İtirazı keyfe keder ilan etmek için bin dereden su getirmek yerine itiraz konularının yanlış olduğuna dair bir tek laf etmediler. Oylar (hadi çalındı yazmayayım) yer değiştirmiş mi değiştirmemiş mi? Değiştirmişse kimin lehine kimin aleyhine yer değiştirmiş? Zarara uğrayan itiraz etmeyecek de hot zotla kabul mu edecekti.

Bir Fenerbahçe Beşiktaş maçı hatırlıyorum Bir pozisyonda hakem faul düdüğü çaldı. Beşiktaşlı futbolcular maçı devam ettirdi ve gidip gol attılar. Tabi hakem golü iptal etti. Ama onlar dakikalarca itiraz ettiler. Fakat gol kurallara uygun değildi. Ertesi gün spor camiasında anlamsız bir sürü tartışma yapıldı. Beşiktaş’a yakın isimler ısrarla haklarının yendiğini iddia ettiler. Beşiktaşlı arkadaşlarım beni yanlış anlamasın. Amacım Beşiktaş’ı eleştirmek değil sadece güzel bir örnek olduğunu düşündüğümden bunu yazdım. 31 Martta seçimi kazanmış olduklarını ve haksızlığa uğradıklarını savunanlar da yaptıkları faul görülmesin, gol sayılsın istiyorlar.

Yarın ki seçimler gayet de meşru seçimlerdir. Ve de YSK nın kararı haklı bir karardır. Bu gerçeği karartmak isteyenlere karşın gidip oyumu vereceğim. Golleri iptal edilenler de gidip verecek. Ve de maçı kazanmaya çalışacaklar. Eğer gerçekten çalmadılarsa yine kazanmaları gerekir.
Firuz Türker

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir