Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

Kadın!

Kadın, hayatı boyunca kocasına adam gibi bi muamelede bulunmuyor… Özgür irade deyip ilk fırsatta eşinden ayrılıyor.. Hatta hatta zaman zaman başkalarıyla nikahsız flörtler bile yaşıyor… Fakat asla evlenmeyi düşünmüyor.. Çünkü bir önceki kocasından ömür boyu alacağı nafaka hakkını yitirmek istemiyor.. İşin garip yanı eski koca önceki eşinin bir başkasıyla flört yaşadığını gördüğü ve bildiği halde mecburen o kadına para ödemeye devam ediyor.. Yada sokak ortasında “Ulan ben boynuzlu muyum, sevgilinle bir olup para mı yiyorsunuz?” deyip eski karısını bıçaklıyor.. Kadın mezara, erkek kodese, çocuklar ise yuvaya veriliyor.. Böylece bir aile darmadağın olup gidiyor… Yani bu yasalar aynı zamanda aile cinayetlerini de beraberinde getiriyor.. Devletimiz henüz bu işin ne kadar ciddi bir konu olduğunun farkında değil belki ama kaş yapayım derken göz çıkartıyor… Devletin kadınlara tanıdığı süresiz nafaka yasası ve 2012 yılında eski Aile Bakanı Fatma Şahin tarafından çıkartılan 6284 sayılı kanun aileleri darma dağın ediyor…
Neden bilmiyorum, kadın hakları ile ilgili bu mevzular bana hep Osmanlı Devleti’nin yıkımının Harem’den başladığı tezini hatırlatıyor… Yani, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı doğuran ve büyüten kadınlarımız, farkında olmadan, “kadına maddi ve manevi özgürlük” naraları ata ata ülkemizi uçuruma sürüklüyor.. “Kadın hakları” diye diye, ülkemizde aile hayatı diye bir şey kalmadı maalesef…  Avrupa’da dahi kadınlara ülkemizdeki kadar tolerans tanınmadığı halde, ülkemizdeki kadınlar hala ısrarla “bu ülkede kadınlara özgürlük yok” diye bir taraflarını yırtıyorlar.. Çıkarılan kanunların bir çoğu kadın hakları ile ilgili kadın hakları ile ilgili meclise sunulan kanun tekliflerinin sayısını artık takip bile edemiyoruz.. Hükümet yetkililerimizin önümüzdeki dönemde süresiz nafaka yasasında düzenleme yapacağı konuşuluyor.. Fakat yine nafaka hakkının 5 yıla indirileceği de aldığımız duyumlar arasında.. Benim nacizane fikrim, erkeğin kadına ödeyeceği nafaka süresi 1 yılı geçmemesidir… Çünkü erkekten nafaka alacak olan kadın, zaten evlenmeyi tercih etmiyor… Kadına nafaka ödeyecek adamda, hem nafakayı ödeyip hem de yeni kuracağı aileye bakamayacağını düşünerek evlilikten uzak duruyor… Sonuç olarak nikahsız birliktelikler ayyuka çıkıyor… Uzun süreli nafaka, bir çok kadını art niyete, nikahsız birlikteliğe, en ufak bir anlaşmazlıkta boşanmaya hatta hatta eşini evden attırmaya cesaretlendiriyor.
Eğer ki yasalar hakkıyla düzenlenir, kadına gerektiği kadar hak tanınacak olursa, hem boşanmalar hem de kadın cinayetleri en aza inecektir..
Erkeğin adisi var mı?.. Tabii ki var.. Bütün erkeklere ve bütün kadınlara aynı muameleyi yapmak yerine olayların gelişim türüne göre, caydırıcı cezalar uygulanmalıdır ama asla ve asla evin direğinin erkekler olduğu gerçeğinin üzeri yasalar üzerinden çizilmemelidir.. Uzun lafın kısası, zilli kızın maşası… Devletimiz acilen sınırsız nafaka ve 6284 sayılı yasalara bir dur demelidir.. Aksi taktirde ilerleyen dönemlerde nikahsız birliktelikler ayyuka çıkacak, sokaklarımızı ve okullarımızı nikahsız birliktelikten doğan çocuklar dolduracak … Hatta hatta belkide anneden bir babadan ayrı kardeşler, bilmeden birliktelik yaşayacaklar…
Saçma sapan yasalar sayesinde aile mefhumumuz yerle yeksan olmuş durumda… Aile Bakanlığı derhal harekete geçmeli ve bu iki yasayı yerle yeksan etmeli diye düşünüyorum… Diyeceklerim bu kadar..
Şenay Tek

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir