Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Evet Çalmamışlar

İstanbul seçimlerinin iptaline dair YSK nun Gerekçeli Kararı açıklandı. Üçyüz sayfaya yakın bir karar metni. Zahmet edip kim okur enine boyuna. Çoğu hukukçu okumadan ahkam keser. Ben de okumadım tabi. Ama her sayfasına göz attım. O zaman izlenimlerimi yazayım.

İlk olarak YSK, AK partinin bütün iddialarının doğru olup olmadığını kesinleştirmek ,için ilçe seçim kurullarına yazı yazmış. Bu konularla ilgili bilgi istemiş. Kurullar bunları yazılı olarak göndermiş. Yüksek kurul bunları tek tek incelemiş; tespitlerini yapmış ve kanaatini oluşturmuş. Buma göre de kararını vermiş. 4 Üye muhalefet şerhi düşmüş. Fakat karşı oy yazılarında yeknesaklık yok. farklı farklı nedenlerle karara karşı olmuşlar.

Sandıklarda neler yapılmış;
754 Sandık kurulu başkanı kanuna aykırı oluşturulmuş. Yani eşten dosttan.
Bunlar ne yapmış?
Kimi sandıklarda Büyük Şehir Belediye Başkanlığına ait sayım döküm cetveli düzenlenmemiş.
Kimi sandıklarda bu cetveller boş.
Kimi sandıklarda da var ama sandık kurulunun imzası yok.
YSK Bütün bunların sayısını ve oy potansiyelini tespit etmiş. Gerekçeli kararda var.
Ayrıca; Ölü seçmenlerin, cezaevinde olanların, kısıtlı olanların yerine oy kullanılmış. Bazı sandıklarda mükerrer oy kullanılmış. Bunların da sayıları var.
Bence bu kadarı yeter de artar bile. bunlar tespit edilebilenler. Bir de yakalanamayanlar vardır mutlaka. Tabi YSK elindeki somut veriye göre karar verir. Şu da olmuş olabilir diye fikir yürütmez. Gerisi Haziranın 23 ünde çıkar ortaya.

Karar açıklanır açıklanmaz öyle ‘hukukçular’ peyda oldu ki ‘hani; oylar çalındı diye bir tespit yok’ diye göğsünü gere gere konuşuyor. Daha ne olsun? Yani diyecek bir şey bulamıyor insan. Yüzsüzlüğün ar damarı çatlamış hali.

Bu karar hukuk ihlaliymiş de, demokrasiye darbeymiş de… Yani YSK bu araştırmaları yapmasın, olanları görmezden gelsin, seçimi onaylasın geçsin. Onun üstüne vazife mi?
Evet, onun üstüne vazife, başka kim yapacak? Bunlar hepsi ne yaptıklarını biliyor. Bağırıp çağırmaları üstünü örtmek istemelerinden. Hakkıyla kazandıklarına inansalar ne demeye yenilenmesinden korksunlar?

İşin bu tarafı ayrı da YSK işinin hakkını vermiş. Öyle kolay kolay çöpe atılabilecek bir karar değil o karar. Ben gerekçeleri gördükçe apar topar seçim sonuçlarının üstünün neden kapatılmak istendiğini daha iyi anladım.

Firuz Türker

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir