Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Çalınmamış, Hortumlanmış

Öyle basite alınacak bir seçim hırsızlığı değil bu, organize bir eylem. “Çalmak” kelimesi çok hafif kalır; çünkü çalınmamış, hortumlanmış. YSK’nın gerekçeli kararına bakıldığında her şey ayan beyan görülüyor zaten.

Önce organizasyonun ilk ayağı tamamlanmış. İstanbul genelinde sandıkların üçte birinde kanuna aykırı organizasyonlar yapılmış. Mülki idare amirlerinden gelen sandık kurulu başkan ve üyelerinin listesi çöpe atılmış. Yerine operasyona uygun isimler atanmış. Seçim en baştan sakatlanmış.

Sonra da neler olmuş neler!..

“Hırsızlık da oy çalınması da yok” diyenleri kırmamak için “rezalet, kepazelik” ya da “ahlaksızlık”adı verebiliriz bu yapılanlara. İşte, YSK’nın gerekçeli kararında belgeleriyle ortaya konulanlardan birkaç örnek:

Kadıköy’de 3158 numaralı sandıkta 16 oy zarftan çıkmamış. Sarıyer’de 10 sandıkta geçersiz oyların tamamı kayıp. Arnavutköy’de 1104 numaralı sandıkta 20 geçersiz oy pusulası yok edilmiş. Çekmeköy’de 1287 sayılı sandıkta 13 geçersiz oy buharlaşmış. Vesaire, vesaire…

Bunlar küçükleri, devam edelim isterseniz…

5.388 mühürsüz, 694 imzasız, 214 boş, 4988 eksik, 919 rakam belirtilmemiş, 1.135 adet de eksik tutulmuş sayım-döküm cetveli tespit edilmiş. 57 sandıkta ise sayım-döküm cetveli hiç yok. İster “çalınmış” ister “alınmış” deyin ya da “uçmuş, buharlaşmış” ifadesini kullanın. Binlerce kişinin oy kullandığı 57 sandığın sayım-döküm cetveli yok.

Bu tür düzenlenen ya da hiç ortada olmayan sayım-döküm cetvellerinin toplamı 8.848 ediyor. Şimdi sıkı durun, bu cetveller bir milyonu aşkın seçmeni ilgilendiriyor ve onların kullandıkları oyların hukuki akıbeti belirsiz!

“Çalmaktan” kim ne anlıyor bilemem, ama herhalde YSK tarafından yapılan şu tespitlerin bir anlamı olsa gerek:

Avcılar’da 14 sandıkta, Ak Parti’ye 401 oy eksik, CHP’ye 15 oy fazla yazılmış. Bağcılar’da 35sandıkta Ak Parti’ye eksik yazılan oy sayısı 1.581’e ulaşmış. Bayrampaşa’da 12 sandıkta Binali Yıldırım’ın 418 oyu buharlaşmış. Bitmedi, daha neler var neler…

İstanbul genelinde 320 bin geçersiz oy sayılmış, 6 bin geçerli oyun “geçersiz” hanesine yazıldığı belirlenmiş. Ak Parti’nin Ümraniye’de 384, Başakşehir’de 72Fatih’te 257Küçükçekmece’de 896 geçerli oyunun “geçersiz” hale dönüştürüldüğü görülmüş. Bunlara bir de YSK’nın binlerce geçersiz oyun CHP lehine “geçerli” hale getirildiğini tespitini de ekleyelim.

Yetmez, 10 bin 418 sandıkta 16 bin 505 oy pusulası yok edilmiş. Eksik veya fazla yazılan seçmen sayıları toplanmış ve 25 bin 313 sayısına ulaşılmış.

Seçmen listesinde bin 229 ölü tespit edilmiş. Yine listelerde 21 bin 774 zihinsel engelli, 21 bin 358 kısıtlı var. Bunlardan 19 bin 774’ü kanuna aykırı olarak oy kulanmış.

Biliyorum yoruldunuz. Yerim de kısıtlı zaten. O yüzden bu kadarla bırakalım.

Bütün bunlara rağmen “hırsızlık yok” diyenler var. Doğrudur, buna “hırsızlık” denmez. Bu çok büyük organize bir suç! Ayrıca, FETÖ ve PKK’nın seçim öncesi yaptığı çağrılara bakınca, hiç de yadırganacak bir durum değil.

YSK görevini yaptı; bundan sonrası Cumhuriyet Savcılarının işi!

Emin Pazarcı/Akşam

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir