Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

Batılılaşmak mı Modernleşmek mi?

Reenkarnasyona inanan Hintlilerdi ama küllerinden yeniden doğan İngilizlerdi. İtalyanlar sebatı olmayan bir millet. Biraz dünyayı fethe çıkalım derler, yorulunca hevesleri geçer bir daha imparatorluk mu, aman kalsın diye yan gelip yatarlar. Fransızlar bir ihtilal yapar, milletleri zehirler sonra da neden insanlar Fransaya empati yapmaz diye şaşırırlar.

İngilizler öyle mi ya? Ya da Türkler? Bence dünyanın gidişatında büyük değişiklikler yapan sadece iki millet var: Biri İngilizler diğeri Türkler… Bakın dünya tarihine. XIII. Yüzyılda Asya Avrupa ve Afrikaya hâkim olan devletleri hep Türkler yönetiyor. İbn Battutayı takip edince bütün açıklığı ile görürüz bunu. Kılıç ve ok yerine teknoloji gelince Türkler fetih gücünü kaybetti. Evet, teknolojiye karşı değil, bir maymun çevikliği ile kullanmaya başlarlar. Bugüne kadar büyük paralar verip ithal ettikleri aygıtları tam kapasite ile kullandıkları görülmemiştir. Teknoloji dili İngilizce bir kere. İkincisi Türkler dil öğrenmeye yetenekli değiller. Fatih oldukları için benimle konuşacaklarsa onlar Türkçe öğrensin diyen bir gurur içindeler. Bu yüzden bir daha imparatorluk kurmaları farz-ı muhal.

İngilizler dünya tarihi sahnesine geç çıktılar ama tam çıktılar. Bütün bir Amerika, yeni dünyalar, buharı keşfetmeleri ile başladı, coğrafi keşifleri teknolojiye level atlatmayla sürüyor. Avustralya, Yeni Zelenda ve Commonwealt ülkeleri(İngiltere, Avustralya, Papua Yeni gine, Kanada, Zimbabwe, Malezya, Malta, Güney Kıbrıs, Nijerya, Yeni Zelanda, Şeyseller (seychelles), Mauritius, Kamerun, Güney Afrika ve daha çok sayıda ülke).

Çine ve Hindistana hâkim olamadılar ise sebebi buradaki azim nüfusu dengeleyecek beyaz nüfus taşıyamadıkları için. Tamam, beyazları taşıyamamışlar ama bütün sistemleri yerleşiyor o ülkelerde. Eğitim sistemi, tren yolu işletmesi, sağdan akan trafik. Parlamento ve demokrasi… İngiltereyi ‘rüyaülke’ kılmaları da cabası. İngiltere ve ABD’de doktorların %20 si Hintli dersem anlaşılır bu iddialarım herhalde. Özülkesinde insanlarına sağlık hizmeti vermek yerine yaşanabilir bir batı ülkesinde ömür sürmeleri sebepsiz değil. Bir kere İngilizce biliyorlar. Alt taşeron olarak batının teknoloji ve yazılım desteği ile yüksek gelir elde edebiliyorlar.

Şimdi bu notları neden yazdım. Evet, Hindistan notlarına devam etmek istiyordum ama bırakmadılar.
Sorunumuz Batılılaşmak mı yoksa modernleşmek mi?
Hala batıya sövüyor ve doğulu gibi yaşamamak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Ne olacağımıza bir karar versek şu mübarek ramazan gecesinde, önümüze bakmamız daha rasyonel, sağlıklı ve realist olacak…

Mustafa Everdi

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir