Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Sokak Sürpüntüsü

“İnsanlar kıyafetiyle karşılanır, ilmiyle ağırlanır, ahlakıyla uğurlanır.” (Hz. Mevlana)

Bütün TV’lerde vardı bugün bu olayın görüntüleri. Uçağı gecikme yapan bir kadın, havayolu şirketinin görevlisi bir başka kadına, sanki gecikmenin sorumlusuymuş gibi ağzına geleni sayıp dökerek hakaretler yağdırıyor. ‘Kıçını büyüteceğine aklını çalıştır’ diyor. Görevli kadın üstüne yürüyünce ‘temas yok, temas yok’ diyerek onu durduruyor. Görevli kadın geri çekilirken ‘ben Çingene’ye temas etmem’ diyor. Ardından da ‘sokak süprüntüsü’ lafını çakıyor. Tabi sırada bekleyen diğer yolculardan tepki görüyor. Hatta yaşlı bir kadın yolcu; ‘bana yapmış olsaydın ben seni döverdim’ diye bunu paylıyor. İnternette bol bol görüntüleri var. Asyajet’te hakaret görüntüleri yazın çıkar.

İlk izleyişimde kızdım. Sonrakilerde güldüm. Hazin ama komik ötesi. Bana ‘Jet Sosyete’deki Gizem’i anımsattı. Gürse Birsel o karakteri canlandırmak için bunu izlemiş olmalıydı. Aynı Gizem tarzı konuşuyor. Seçtiği kelimeler de öyle. Tam bir kibir anıtı. Burnu düşse eğilip almayacak gibi. Ama bana göre görgüsüz. On para etmez. Üstelik cahil. Uçağın gecikmesinden yer görevlisinin sorumlu olamayacağını bilmiyor. Ya da o kadar öfke kontrolünü kaybetmiş ki hıncını, ‘gücüm buna yeter’ diyerek ondan çıkarmaya çalışıyor.

Adı Funda Esenç. Reklamcıymış. Havayolu şirketi gerekli şikayetleri yapmış. Hakkında yasal takip yapacak. Ayrıca dönüş biletini iptal etmiş ve parasını da iade etmiş. Bir daha da ona bilet satmam diyor.
Bazı insanlar neden böyle? Sen de Allah’ın bir kulusun işte. Statünü farklı sanman sana ayrıcalık tanımaz. Ayrıca hiç de ‘farklı statülü’ birine benzemiyor. Onu izledikçe gerçek ‘sokak süprüntüsü’ nün kim olduğu hakkında kafamda bir fikir oluştu.

Tabi iş sadece hakaretle kalmıyor. Bir de ‘Çingene’ye temas etmem’ sözü var ki al kafasına vur. Sen Çingene’ye kurban ol. Böyle üstenci ve ırkçı bakış senin neyine. Sokak süprüntüsü.

Firuz Türker

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir