Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

İstanbul’da Son Durum: 7 İlçede Yeniden Sayım Yapılacak

İstanbul’da pek çok usulsüzlüğün tespit edildiği yerel seçimlerde süreç devam ederken dün gece çok çarpıcı gelişmeler yaşandı.

CHP 7 ilçede geçersiz oyların yeniden sayımını durdurmak için İl Seçim Kurulu’na koştu. İl Seçim Kurulu da sayımın tedbiren durdurulmasına karar verdi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise skandal gelişmenin ardından İstanbul’da 7 ilçede geçersiz oyların yeniden sayımının durdurulması yönündeki İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı.

İstanbul’da çok sayıda sandıkta tespit edilen usulsüzlüklerin ardından bazı sandıklarda hatalı sonuçlar düzeltilmişti. CHP’li hesapların algı operasyonunun aksine Binali Yıldırım’ın oyları yükselmeye başladı, fark azaldı. Ayrıca dün İstanbul’da 7 ilçede geçersiz oyların yeniden sayılması kararı alındı.

CHP NEDEN KORKUYOR?

CHP ise akılalmaz bir şekilde 7 ilçede geçersiz oyların yeniden sayılmasını durdurmak için İl Seçim Kurulu’na başvurdu. İl Seçim Kurulu ise skandal bir karara imza atarak CHP’nin, ”yeniden oy sayımının tedbiren durdurulmasına” ilişkin talebini kabul ederek, sayımın tedbiren durdurulmasına karar verdi.

YSK OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise İstanbul’da 7 ilçede geçersiz oyların yeniden sayımının durdurulması yönündeki İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı.

Alınan bilgiye göre, YSK gece İstanbul’daki itirazları görüşmek üzere  toplandı.

AK Parti’nin başvurusu üzerine Şile, Bayrampaşa 1. İlçe Seçim Kurulu, Ataşehir 2. İlçe Seçim Kurulu, Ümraniye 3. İlçe Seçim Kurulu, Beykoz İlçe SeçimKurulu, Fatih 1, 2 ve 3. İlçe Seçim Kurulu ve Gaziosmanpaşa 1. İlçe Seçim Kurullarınca geçersiz oyların sayımına karar verilmişti.

İstanbul İl Seçim Kurulu ise CHP’nin, ”yeniden oy sayımının tedbiren durdurulmasına” ilişkin talebini kabul ederek, sayımın tedbiren durdurulmasını kararlaştırmıştı.

Bu karara AK Parti tarafından yapılan itiraz üzerine toplanan YSK,  İstanbul’da 7 ilçede yeniden sayımın durdurulması yönündeki İl Seçim Kurulukararını kaldırdı.

YSK, oy çokluğuyla ilçe seçim kurullarının yeniden sayım kararı ile bu işleme başlanmış ise bunun sonuçlandırılması ve yeniden yapılan sayımla ortaya çıkan sonucun, tüm siyasi parti ve bağımsız adaylar yönünden geçerli olması gerektiğine karar verdi.

Yeniden sayıma yönelik ilçe seçim kurulu kararının fiilen uygulanmasına başlanmamış olması halinde ise il seçim kurulunun 298 sayılı kanunun 112. maddesi uyarınca değerlendirme yapmak suretiyle sonucuna göre karar vermesi gerektiği kararlaştırıldı.

SEÇİM KANUNUNDA ‘DURDURULAMAZ’ HÜKMÜ YER ALIYOR

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin İstanbul’da 7 ilçede geçersiz oyların yeniden sayımının durdurulması yönündeki İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı.

YSK TEDBİR KARARINI KALDIRDI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin İstanbul’da 7 ilçede geçersiz oyların yeniden sayımının durdurulması yönündeki İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı.

gunes.com

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir