Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

İnsanlığa Berat

İslam âleminin beş büyük gecesinden dördüncüsü olan, -19 Nisan Cuma gecesi- Şaban ayının 14’ünü 15 ine bağlayan gece Berat Kandili’ dir.

Bilindiği gibi Şaban ayı içindeyiz. Allah (c.c.) fırsat ve imkân lütfederse, on beş gün sonra mübarek Ramazan ayına girmiş olacağız. Ramazan ayından daha kutsi, bu ayın gece ve gündüzlerinden daha kazançlı bir gün ve gece yoktur. Çünkü Ramazan ayında bin geceye bedel, Kadir Gecesi bulunmaktadır. Şimdi bizler nasip olursa, önce mübarek Berat Gecesi’ni yaşayacağız

Mübarek gecelerin asıl kutsiyeti, bizi nefis muhasebesine dâvet etmesidir. Dünyanın şaşasına kendini kaptırmış nice kimseler, iç âlemine dönüp ebedi yolculuğa hazırlanmalıdır. Bu tevessül, bunalımlı insanı dünya hayatında hasretini çektiği kalp huzuruna götürür.

Sevgili Gönül Dostları,

Bütün günler elbette bizim için kıymetlidir; ancak doğum günümüz, evlilik günümüz diğer günlerden daha anlamlıdır. Kandilleri de böyle anlayabiliriz. Özel hadiselerin cereyan ettiği bu gecelerde; İslam alemine, kapılar açılmıştır. Maddi ve manevi genişliğe, dünya ahiret saadetine vesile olacak rehber doğmuştur.

NEDİR BERAT GECESİNİN ÖNEMİ?

Bu gece, camilerin kandilleriyle aydınlandığı gibi kurtuluş dileyen insanların da tövbe ve dualarla aydınlanıp nurlandığı bir gecedir.

Bu gecenin İslam tarihinde büyük bir önemi vardır:

1.İnsanlığa rehber olarak indirilen Kur’an-ı Kerim Levh i mahfuzdan dünya semasına bu gecede indirilmiştir.

2.Kıble bu gecede değişmiştir. Daha önce Kudüs’e doğru namaz kılınırken, Allah’ın emriyle dönülmüştür.

3.İnsanların bir yıllık işleri, bu gecede takdir olunur. İnsanların yapacakları tövbe, dua ve niyazda haklarındaki hükmü, lehlerine çevirebilirler. Duhan Suresinin başındaki ayetlerde Rabbimiz, ‘Apaçık olan kitaba and olsun ki, biz onu kutlu bir gecede indirdik. Doğrusu biz insanları uyarmaktayız. Katımızdan bir buyrukla her hikmetli iş o gecede hükmedilir.” buyurmakla bu gecenin önemini haber vermiştir.

4.Bu gece rahmet ve mağfiretin sağanak sağanak indiği, Allah Resulü ’ne şefaat hakkının verildiği, yapılan her ibadete karşılık rahmet hazinesinden sayısız hasenatın verildiği bir şefaat gecesidir.

5.Hz. Ayşe (r.a.) anlatıyor: Rasulullah (sav) buyurdular ki, ‘Allah-u Teala hazretleri Nusf-u Şaban gecesinde, Dünya semasına iner ve kelp kabilesinin koyunlarının tüyünün adedinden daha çok sayıda günahı affeder.”Tirmiz’i,Savm 39.

6.Bu gece bir yıllık ameller değerlendirilir bir yıllık işlerde tayin ve takdir edilir. Kuran’da,” Allah-u Teâla, dilediği hükmü kaldırır veya değiştirir veya tespit edip yerinde aynen bırakır. Bütün kitapların anası esası, Allah indindendir.”Rad süresi:39. Yine “ Her iş bu gece tayin olunur.” Duhan Suresi:4. Böylece her şeyin bu gece tayin ve tespit olunduğu bildirilmiştir.

7.Bu gecede af dileyen af olunur. Sevgili Peygamberimiz, bizim de bu geceyi ibadetle geçirmemizi tavsiye etmiş ve şöyle buyurmuşlardır. ‘Şaban ayının on beşinci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece güneş doğuncaya kadar dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve şafak sökene kadar, tövbe eden yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Hastalığına şifa isteyen yok mu, şifa vereyim. Daha ne gibi istekleri varsa istesinler vereyim.”İbn Mâce ikame 191.

Hz. Ayşe validemizin rivayetine göre, Peygamber Efendimiz, Berat gecesini ibadetle geçirmiş ve kıldığı namazın seccadesinde şöyle dua etmiştir: ‘Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum. Ya Rabbi! Senden yine sana sığınıyorum. Sen yücelerden yücesin, Seni layık olduğun şekilde methü sena ediyorum. Sana layık bir şükürle şükrediyorum. Sen ancak kendini övdüğün gibisin.”İbni Mâce,C.1,S.444 BU

BU GECE YARATANA SÖZ VERDİĞİMİZ GECE OLSUN İNŞALLAH! VE DİYELİM Kİ:

Bu geceden itibaren gaflete son, isyana son Ya Rabbi!

Kötü alışkanlıklara, günahlara son Ya Rabbi!

Sigaraya, içkiye, kumara, zinaya, haram lokmaya, yalana dolana, iki yüzlülüğe…

SON YA RABBİ! diyelim inşallah!

Bu geceden itibaren, “Ya Rab! Rızana uygun yaşamam için bana yardım et! Bana hidayet ver!’’ diyelim inşallah.

İbadetsizliğe, itaatsiliğe son Ya Rabbi!

Sevgili Gönül Dostları,

Bu mübarek gece hürmetine, Rabbim bizleri hidayete eren kullarından eylesin; Berat Kandilimiz Mübarek olsun. Selam ve dua ile…

Hasan Arıcı

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir