Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cumartesi, Nisan 20, 2024

Seçmen Bekadan Anlar Mı?

Cumhur ittifakı bu seçimlerin beka konusu olduğunu, Millet ittifakı ise olmadığını savunuyor. Cumhur ittifakına göre varlık yokluk sorunu, Millet ittifakına göre hadi canım sende, alt tarafı yerel seçim. Peki seçmen bu tartışmanın neresinde?

Seçmen geçim derdinde. O cebine, sofrasının üstündekine bakar. Öyle olunca beka da neymiş? İşte bu yüzden zincir marketler eliyle bir operasyon yürütüldü. İktidar tanzim satışlarla bunu bozdu. Halk anladı ki iktidar onun ekmeğinin aşının derdini umursamıyor değil. Şimdi seçime bir hafta kala döviz üzerinden bir operasyon çekiliyor. Türkiye’de borsa kapandıktan sonra açılan uzakdoğu borsaları üzerinden yapılıyor bu. Dolar 6 TL ye yaklaştı. İktidarın enerjisi de seçimden, bunlarla mücadeleye kanalize ediliyor. Kim yapıyor bu operasyonları; elbette beka problemine sebep olan odaklar.

Beka sorunu varsa Cumhur ittifakı seçmeni konsolide olacak Millet ittifakı seçmeni kararsızlaşacak, belki de sandığa gitmeyecek; böyle bir sorun yoksa tersi olacak. Stratejiler buna göre oluşturuluyor. CHP ve İYİ Parti böyle bir sorun olmadığını savunuyor. Emim Çölaşan Sözcüde, ‘bir psikopat 50 Müslüman’ı öldürdü diye Türkiye işgale mi uğrayacak’ diye yazabiliyor. O silahların üzerindeki mesajlara bakmadan. Onlara göre seçmen bekadan anlamaz. Yapılan operasyonlara bakar. Zaten bidon kafalı. Halbuki 15 Temmuzu anlamıştı. O yüzden TV başında kahve, çay içerek izlemek yerine sokağa dökülüp, bir ay boyunca işini gücünü erteleyip geceli gündüzlü demokrasi nöbetleri tutmuştu.

Anlamayacak olanlar ise zaten anlamak istemeyenler olacak. Onlar zaten 15 Temmuzu da tersinden anlamıştı. Çünkü onlara, köprüde Mehmetçik boğazlandı, asıl darbe 15 inde değil, 20 sinde oldu diye anlattılar. Onlar inandı, daha doğrusu buna inanmak işlerine geldi. Durum öyle mi değil mi diye bakmadılar. Kılıçdaroğlu’nun ağzından bal damlıyor. Bu yerel seçim, cumhurbaşkanı seçmiyoruz, iktidarın meşruiyetini kim sorgulayacak türünden sözler söylüyor. Ama seçim sonucunda Cumhur ittifakı azınlığa düşse kim bilir nasıl gürleyecek.

Bu seçimin sonucunu üç şey belirleyecek. Birincisi beka sorunu, ikincisi çekilen ekonomik operasyonlar, üçüncüsü Millet ittifakının ucube yapısı. Seçmen önce bunlara sonra da kim ne yapacağını söylüyor, sözünün eri mi değil mi buna bakarak karar verecek. 31 Mart akşamı anlamış mı anlamamış mı bunu öğreneceğiz.

Firuz Türker

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir