Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 19, 2024

Buteflika Aday Olmayacak

Cezayir’de protestolar sonuç veriyor: Buteflika’dan ‘görevi bırakma’ açıklaması. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika cumhurbaşkanı adayı olmayacağını açıkladı.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika, iki haftadan uzun süren protesto gösterilerinin ardından beşinci dönemi için cumhurbaşkanı adayı olmayacağını ve seçimleri ertelediğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 18 Nisan’da yapılması bekleniyordu.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamada kısa süre içinde kabine revizyonuna gidileceği, yeni anayasanın referendumla oylanacağı belirtildi.

Resmi haber ajansı APS’nin aktardığı açıklamada ayrıca, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra, 2019 yılı sonuna kadar siyasi ve anayasa reformu için ulusal konferans düzenleneceği ifade edildi.

Açıklamadan kısa bir süre sonra Noureddine Bedoui Başbakan, Ramtane Lamamra da Başbakan Yardımcısı olarak atandı.

Buteflika’nın 20 yıllık iktidarını uzatma girişimine karşı öğrenciler, sendikalar, avukatlar dahil on binlerce kişi iki haftadır sokaklarda protesto gösterileri düzenliyordu.

2013’te felç geçiren ve tekerlekli sandalye kullanan 82 yaşındaki Buteflika, 24 Şubat’tan beri İsviçre’de tedavi görüyordu. Buteflika, İsviçre’den Pazar günü döndü. Cumhurbaşkanlığı’nın açıklaması da Pazartesi günü yapıldı.

Buteflika 1999 yılından bu yana iktidardaydı. Felç geçirdiği 2013 yılından bu yana kamuoyuna sık çıkmıyordu.

BBC/TÜRKÇE

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir